Aquesta Guia s’emmarca en la mesura 7 “Vetllar pel compliment de la Normativa” del Pla d’Acció de la Fruita Dolça que la Generalitat de Catalunya va posar en marxa l’any 2017, junt amb el sector fructícola, les organitzacions professionals agràries i altres agents de la cadena de comercialització, amb la finalitat de reforçar i donar suport al sector fructícola.
El compliment dels estàndards normatius de qualitat i d’autocontrol dels productes i processos i les bones pràctiques de manipulació són factors clau per assegurar que la fruita arribi al consumidor amb la màxima qualitat i amb tota la informació necessària per permetre una compra conscient i responsable.
Per facilitar el compliment de la normativa al llarg de tota la cadena de producció i distribució, s’han elaborat dues guies d’autocontrol de la qualitat i bones pràctiques de manipulació de la fruita de pinyol i de llavor. D’una banda, una Guia adreçada als operadors durant la fase de producció i confecció i d’altra banda, la Guia per a punts de venda.
Ambdues Guies s’han elaborat amb la col·laboració d’entitats com ara IRTA, AECOC, AFRUCAT, ANECOOP, GREMI DETALLISTES, FCAC, ACES, UP, AGEM. JARC, CEDAC.
La Guia per a punts de venda d’autocontrol de la qualitat i bones pràctiques de manipulació de la fruita de pinyol i de llavor ha estat elaborada conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i per l’Agència Catalana del Consum.
És molt important seguir unes bones pràctiques de manipulació de la fruita i de presentació de la informació en els punts de venda i disposar d’un sistema d’autocontrol de la qualitat i assegurament de la traçabilitat en aquesta darrera fase del procés comercial just abans que arribi al consumidor. Volem destacar de la Guia el decàleg de bones pràctiques de manipulació de la fruita.
A més de la publicació de la Guia, per reforçar la divulgació s’ha preparat també altre material: pòster amb el decàleg de bones pràctiques, vídeo resum informatiu, versions en castellà i anglès.
Font: DARP