Inici » Àgora » Nous estudis redactats pel company Josep Maria Franquet

Nous estudis redactats pel company Josep Maria Franquet

Nous estudis redactats pel company Josep Maria Franquet

Determinación del caudal ecológico del río Siurana

La Directiva 2000/60/CE per la qual s’estableix un marc comunitari d’actuació a l’àmbit de la política d’aigües va entrar en vigor el 22 de desembre del 2000, representant una fita important en la gestió dels recursos hídrics i els seus ecosistemes relacionats.

La transposició de la Directiva 2000/60/CE a Espanya es va realitzar mitjançant la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social que inclou, al seu article 129, la modificació del text refós de la Llei d’Aigües, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, per la qual s’incorpora al dret espanyol la Directiva 2000/60/CE i s’estableix un marc comunitari d’actuació a l’àmbit de la política d’aigües.

Sorgeix, doncs, l’obligació d’assignar i reservar recursos dels embassaments per a la recuperació o conservació del medi natural, i això és considerat com una demanda a satisfer en la gestió dels embassaments. Concretament, per a l’estimació racional del volum a reservar a l’embassament de Siurana per a la consecució d’aquesta finalitat, cal conèixer el cabal ecològic del riu Siurana entre la sortida d’aquest embassament i la seva desembocadura al riu Ebre, cosa que constitueix l’objecte del present estudi.

Podeu accedir al document complet aquí.

Elevación y distribución de aguas para una comunidad de regantes

L’any 1983 l’enginyer autor del presenta Article, per encàrrec d’una Comunitat de Regants de Tortosa (Tarragona), va desenvolupar en fases successives un projecte d’elevació i distribució d’aigua per al proveïment de la seva zona regable que comprenia la perforació d’un pou amb els mecanismes d’electrificació i bombament, la construcció d’un dipòsit cobert de formigó armat, la connexió amb altre dipòsit existent, la xarxa de canonades d’impulsió i repartiment, ancoratges, peces especials i automatismes corresponents. En aquest article s’expliquen succintament algunes de les solucions tècniques adoptades amb vista a l’optimització econòmica i funcional d’una obra hidràulica d’aquestes característiques, que són abundants al nostre país.

Podeu accedir al document complet aquí.

Reutilització, estalvi i noves aportacions de recursos hídrics

Els episodis de sequera persistent s’estan produint, als darrers temps, arreu del territori mediterrani com a conseqüència del canvi climàtic. Segons nombrosos estudis, aquestes situacions es poden exacerbar en el futur encara més, per la qual cosa cal cercar noves aportacions d’aigua per tal d’abastir els deriferents usos. Aquest treball tracta l’estudi tècnic sobre la reutilització de les aigües efluents de les estacions depuradores d’aigües residuals que donen servei als municipis, així com la potencialitat d’aprofitament de les seves aigües residuals depurades. Endemés, es presenta l’aprofitament de les aigües pluvials o de les piscines públiques, així com l’estudi per a la incorporació de noves aportacions al cicle urbà de les ciutats. El treball preveu l’elaboració d’aquest document a partir de la diagnosi de la situació actual i la prognosi de l’escenari futur des de la bibliografia i els fons documentals existents.

Podeu accedir al document complet aquí.

Revestiment i millora de les sèquies de reg. Aplicació al delta de l’Ebre

Des de fa molts anys, i per als sistemes de reg per gravetat de les Comunitats de Regants, SAT’s i finques particulars, s’ha vingut emprant la disposició de sèquies revestides o bé prefabricades de formigó o altres materials en el cas d’horts, plantacions fruitals o explotacions agràries en general, tot aprofitant l’orografia del terreny de les zones regables, preferentment planes, per a la conducció i distribució de l’aigua, que conformen una vasta xarxa de ramals secundaris i terciaris a partir de la sèquia principal o canal. Malgrat que molts d’aquests regadius han estat progressivament substituïts per sistemes a pressió, amb majors possibilitats de control i estalvi d’aigua, encara resulten útils en determinades circumstàncies, podent-se trobar molts d’ells en l’actualitat i en diferents zones de la geografia agrària del nostre país.

Podeu accedir al document complet aquí.

Share This Post