El 22 de maig, el Consell Europeu ha adoptat el nou reglament de la Unió Europea amb les normes de producció i etiquetatge dels productes ecològics.
El nou reglament fomenta el desenvolupament sostenible de la producció ecològica a la UE i té per objecte garantir una competència més equitativa entre els agricultors i els operadors ecològics, prevenir el frau i les pràctiques deslleials, i millorar la confiança dels consumidors en els productes ecològics.
“La superfície agrícola ecològica s’ha duplicat amb escreix en la darrera dècada i segueix creixent. Gràcies a les normes que hem adoptat avui, el sector ecològic continuarà prosperant i els consumidors podran confiar que els productes ecològics que compren tinguin la màxima qualitat”, ha declarat Rumen Porodzanov, ministre d’Agricultura, Alimentació i Silvicultura de la República de Bulgària i president de torn del Consell.
Les encara actuals normes que regulen la producció ecològica són desiguals a tota la UE, ja que inclouen una àmplia gamma de pràctiques i excepcions diferents. A més, el principi d’equivalència aplicable als aliments ecològics importats ha creat una situació en què es demana el compliment de diferents normes a diferents productors d’un mateix país.
Per tant, es necessitava un nou marc legislatiu per equipar un sector en ràpid creixement amb unes normes clares i estables, i permetre als productors ecològics competir de manera justa, independentment de si produeixen a la UE o en un tercer país. A més, gràcies a les noves normes, els consumidors que adquireixen un producte amb el logotip ecològic de la UE poden estar segurs d’obtenir la mateixa qualitat a tota la UE.
Així doncs, amb l’adopció d’aquest nou reglament:
- les normes de producció es simplificaran i s’harmonitzaran encara més mitjançant l’eliminació progressiva d’una sèrie d’excepcions i excepcions.
- el sistema de control es reforçarà gràcies a l’aplicació de mesures de precaució més estrictes i a uns controls més robustos basats en el risc i aplicats a tota la cadena de subministrament.
- els productors de països tercers hauran de complir amb el mateix conjunt de normes dels productors de la UE.
- les normes de producció ecològiques s’aplicaran sobre una llista més àmplia de productes (per exemple: sal, suro, cera d’abelles, mate, fulles de vinya i cors de palma) i regles de producció addicionals (per exemple, cérvols, conills i aus de corral).
- la certificació serà més fàcil per als petits agricultors gràcies a un nou sistema de certificació grupal.
- hi haurà un enfocament més uniforme per reduir el risc de contaminació accidental dels plaguicides.
- s’eliminaran les excepcions per produir en taules dins dels hivernacles.
Propers passos
El nou reglament es publicarà en breu i entrarà en vigor el tercer dia següent al de la seva publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea, mentre que la seva aplicació efectiva es produirà a partir de l’1 de gener de 2021.
Font: Consell Europeu