Inici » Àgora » #àgora_agrònoms | El projecte de modernització dels Canals d’Urgell, una passa cap a la sostenibilitat

#àgora_agrònoms | El projecte de modernització dels Canals d’Urgell, una passa cap a la sostenibilitat

#àgora_agrònoms | El projecte de modernització dels Canals d’Urgell, una passa cap a la sostenibilitat

En la quarta edició de l’espai #àgora_agrònoms hem parlat sobre la modernització del sistema hidràulic dels Canals d’Urgell, amb cinc enginyers agrònoms experts en regadius.

La Comissió de l’Aigua del Col·legi, va organitzar aquesta trobada digital amb enginyers agrònoms de diferents àmbits, tant públic com privat, per a parlar sobre el repte dels últims temps de la infraestructura hidràulica que rega unes 70.000 ha dels municipis de les 5 comarques de la plana de Lleida, els Canals d’Urgell. Per a comprendre millor com i per què del projecte de modernització, ens van acompanyar cinc enginyers agrònoms, coneixedors de primera mà de la matèria:

Ponents:

  • Xavier Díaz, enginyer agrònom, director de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.
  • Antonio Enjuanes, enginyer agrònom, sots-director d’Infraestructures Rurals del DARP.
  • Xavier Guixà, enginyer agrònom, Divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures.cat
  • Josep Ma Callís, enginyer agrònom, director de desenvolupament de negoci d’Agbar Suez i membre de la Comissió de l’Aigua del Col·legi.

Moderador:

  • Ignasi Servià, enginyer agrònom, expert en comunicació en el sector del regadiu i secretari de la Comissió de l’Aigua del Col·legi.

La degana, Sílvia Bures, donant la benvinguda a l’àgora_agrònoms

La jornada va començar amb la benvinguda de la degana del Col·legi, Sílvia Bures, qui va introduir el concepte de l’espai #àgora_agrònoms, un espai per a compartir idees i eines per a un nou món que se’ns planteja arran de la crisi sanitària. Tot seguit, va introduir al company i moderador de la sessió Ignasi Servià, qui va explicar en què consisteix la Comissió de l’Aigua del Col·legi i va presentar la jornada i els ponents.

La primera aproximació la va fer el company Josep Maria Callís, fent una introducció al funcionament de la infraestructura de reg i parlant sobre quins han estat els grans reptes des de la creació dels Canals d’Urgell fins al repte de modernització al que s’enfronta avui en dia. En segon lloc, Xavier Díaz, va exposar quins són els motius pels quals la comunitat de regants vol la modernització, entre ells, l’increment de l’eficiència en l’ús de l’aigua, la sostenibilitat, millorar el grau de llibertat en la presa de decisions dels productors, etc.

A continuació el company, Xavier Guixà, va explicar el projecte de modernització del sistema hidràulic. El company de la Divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures.cat va ser l’encarregat de redactar el projecte, juntament amb els companys també agrònoms Joan Roma i Joan Latorre i amb col·laboració amb el Servei Tècnic de la Comunitat de Regants i el DARP. La premissa bàsica del projecte és que el cost energètic sigui el mínim, maximitzant la superfície per pressió natural i implementant l’autoconsum amb energies renovables. Consulta tota l’explicació en el vídeo de la sessió que trobareu més avall.

L’última ponència va anar a càrrec del company Antonio Enjuanes, ens va donar el punt de vista del DARP en favor del regadiu per la producció d’aliments, i la tasca que tenen de potenciar i explicar els projectes integradors com és la modernització.

Una vegada finalitzades les ponències, el company Ignasi Servià, va donar pas al torn de preguntes que els assistents havien formulat durant la sessió. Els ponents van anar contestant i es va generar un debat interessant sobre el projecte de modernització i els reptes que tenim com a societat al context actual envers la modernització de les explotacions de regadiu.

Des del Col·legi agraïm a la Comissió de l’Aigua, als ponents i assistents la seva participació.

Compartim el vídeo de la sessió íntegra:

Share This Post