Inici » Àgora » El Departament d’Agricultura publica una Guia de les tecnologies de tractament de les dejeccions ramaderes a Catalunya

El Departament d’Agricultura publica una Guia de les tecnologies de tractament de les dejeccions ramaderes a Catalunya

El Departament d’Agricultura publica una Guia de les tecnologies de tractament de les dejeccions ramaderes a Catalunya

Aquesta Guia, que es troba publicada al web de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, es centra en els tractaments dins l’explotació ramadera i està enfocada tant al personal tècnic dels sector ramader, als grangers i grangeres, així com a d’altres professionals interessats en aquesta temàtica.

Conté informació clara i entenedora sobre els sistemes de tractament en origen que es consideren com a consolidats per tal pugui ser utilitzada com una eina a l’hora de decidir i gestionar el més adequat a instal·lar a la seva explotació ramadera. Tanmateix també conté informació sobre les característiques i ús agronòmic com a fertilitzants orgànics dels productes resultant del tractament. És una Guia oberta i dinàmica que s’anirà actualitzant amb la incorporació de noves tecnologies que passin a ser consolidades o quan s’incorporin noves dades sobre les consolidades a dia d’avui.

La Generalitat de Catalunya va publicar la primera Guia de tractaments de les dejeccions ramaderes fa més de 15 anys, l’any 2004. Aquella primera Guia va ser pionera a l’hora d’oferir una visió àmplia i concisa del ventall de tecnologies de tractament disponibles, però l’evolució dels darrers anys ha fet aconsellable l’actualització i adaptació d’aquesta publicació a les circumstàncies específiques de Catalunya. Per aquest motiu, el Departament va crear l’any 2017 el Grup d’Experts de Tractament de Dejeccions Ramaderes, format per professionals reconeguts procedents de diferents institucions, amb l’objectiu d’analitzar les diverses opcions tecnològiques seguint criteris independents basats en el mètode científic, i donar suport tant a l’Administració com al sector pel que fa a les actuacions en sistemes de tractament.

El resultat ha estat aquesta Guia, que constitueix una peça bàsica i sòlida en el canvi per a que els ramaders puguin adoptar, sobre una base tècnica adequada, els sistemes de tractament necessaris a les explotacions ramaderes per tal que aquestes puguin ser sostenibles. La publicació ofereix informació tècnica i econòmica actualitzada dels sistemes de tractament que funcionen en els diferents indrets.

La Guia ha estat redactada per l’equip del Departament d’Agricultura i del Programa de Gestió Integral de Residus Orgànics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, i revisada pel Grup d’Experts de Tractament de Dejeccions Ramaderes. A més, pretén ser un document obert, que es pugui anar actualitzant a mesura que s’obtingui més informació i experiència en la gestió i tractament de les dejeccions ramaderes.

Posar a disposició del sector aquesta informació ajudarà al desplegament del Decret 153/2019 que planteja la necessitat de tractar i exportar nutrients.

Documentació relacionada

Guia de les tecnologies de tractament de les dejeccions ramaderes a Catalunya

Més informació

RURALCAT

Font: DARP

Share This Post