Inici » Àgora » #Àgora_Agrònoms: Els purins, una vegada més

#Àgora_Agrònoms: Els purins, una vegada més

#Àgora_Agrònoms: Els purins, una vegada més

UNA TRENTENA D’ASSISTENTS A L’#Àgora_Agrònoms SOBRE PURINS ORGANITZAT PER LA COMISSIÓ D’AGROSÈNIORS DEL COEAC

Aquest dimarts 20 de setembre, diversos companys i companyes enginyeres agrònomes han assistit al webinar “Els purins, una vegada més”, organitzat per la Comissió d’Agrosèniors, el ponent del qual ha estat Xavier Flotats.

Flotats és Doctor Enginyer Industrial; enginyer de projectes de Tecnologies d’Aprofitament Solar de 1981 a 1986; professor titular d’Enginyeria Ambiental de l’ETSEA fins al 2005; Director del Centre Tecnològic GIRO de 2005 a 2012, i Catedràtic d’Universitat de la UPC des de 2009, on actualment és Professor Emèrit. També és membre de la International Water Association; de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, i és membre d’honor de l’Associació Espanyola de Biogàs.

A continuació trobaràs la presentació en PDF, el vídeo complet de la sessió i un breu resum de la ponència.

Presentació en PDF

Descarrega aquí la presentació, amb els enllaços corresponents:

Vídeo de la sessió

Resum de la ponència

La sessió ha sigut molt interessant. Xavier Flotats ha fet un recorregut per la seva carrera professional, explicant els grans projectes relacionats amb purins en els quals ha treballat.

La seva estreta relació amb el món dels purins va començar en un viatge que va fer als inicis dels anys 80, el qual li va fer venir ganes d’aprendre més sobre aquest tema i fins i tot li va fer canviar l’enfocament del treball que estava fent. En aquella època va dirigir, entre d’altres, el projecte d’una planta de biogàs en una granja de porcs, operativa de 1983 a 2003. Voltant per moltes granges durant aquells anys, llavors ja es va adonar que les mateixes basses de purins ja produeixen CH4 i al gener de 1981 va proposar cobrir-les per recuperar el gas.

L’any 1992 va promoure un estudi sobre la dinàmica dels nutrients, liderat pel company Jaume Porta, després del qual es va poder elaborar un Pla d’aplicació de purins al sòl molt útil. Però aquest només és un dels molts estudis en els quals ha participat o liderat, molts dels quals han acabat amb publicacions importants. El 1996, Flotats va presentar la definició del que hauria de ser un Pla de gestió de purins a la ICEA.

Poc a poc, aquests últims anys, han començat a sortir lleis que obliguen a les granges i empreses per exemple a tapar les basses o a treure els purins regularment. Tot i que idealment hauria d’haver estat fa força més anys abans, Flotats creu que s’està treballant per evolucionar cap a una millor gestió dels purins. “És molt barat emetre amoníac a l’atmosfera si ningú et penalitza” i és el més fàcil, “costa diners fer les coses bé”.

En definitiva, el ponent ha parlat sobre la gestió i l’aprofitament dels purins, que en molts casos, si s’utilitzen com a recurs energètic, surten molt a compte. I també ha incidit en les tecnologies de tractament, estratègies de tractament i anàlisi territorial, entre d’altres.

La sessió s’ha tancat amb un torn de preguntes força extens, ja que les persones assistents estaven realment molt interessades amb el contingut de la sessió, i sobretot encuriosides sobre la visió de Flotats del futur de la gestió dels purins.

     

Share This Post