Sense aigua no hi ha aliments
La Organització mundial de les Nacions Unides va instaurar el 22 de març com a Dia Mundial de l’Aigua. Aquest any 2019 el títol és “No deixar ningú enrere”, una adaptació de la promesa central de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible: tot el món ha de beneficiarse del progrés del desenvolupament sostenible.
L’aigua és un dret humà esencial per a poder viure. És més, l’aigua és també una font d’alimentació. Podem dir que l’aigua que és utilitzada per regar no és gasta, és utilitzada per a la producció d’aliments. El company Joan Girona a la seva presentació “Aigua i Aliments, un binomi poc entès” fa referència als requeriments d’aigua associats al alguns exemples d’aliments:
Amb aquestes dades veiem que les persones consumim de mitja uns 3.500 l diaris, anualment suposa un total de 1.460.000 l a l’any. Per això, Girona diu que la societat catalana demanda a l’any la capacitat de 7.591 estadis com el Camp Nou. Això sumat al creixement de la demanda d’aliments que preveuen diferents estudis fa que l’eficiència en l’ús de l’aigua sigui un tema primordial per al sector agroalimentari i de la societat en general.
Segons una publicació recent de ccma, el Mediterrani tindrà un doble repte: afrontar l’augment de demanda amb més escassesa. La demanda d’aigua s’incrementarà entre un 4% i un 22%, segons si la temperatura augmenta dos graus o ho fa cinc graus. I amb aquestes dades s’hauran de satisfer les necessitats de l’agricultura però també atendre demandes d’altres sectors. Tot plegat incidirà en la producció d’aliments.
Estem a temps
Davant aquesta previsió tan pessimista. Els experts assenyalen que actuar encara és possible, i ha de ser ràpid i urgent. La comunitat científica i tecnològica treballen de ple en aquesta matèria per mirar de revertir l’amenaça pero tota la societat els haurà d’acompanyar.
Girona indica les possibles solucions per al problema d’escassesa d’aigua com són, resumidament:
- L’autosuficiència alimentària com a porta per promocionar oportunitats i incrementar la seguretat alimentària.
- Aconseguir unes masses d’aigua de la màxima qualitat ecològica.
- La clau és l’eficiència en l’ús de l’aigua: estratègies de reg més sostenibles, sistemes de teledetecció…
- Comunicació: debatir sobre l’aigua i els seus usos.
Els enginyers agrònoms tenim el deure de vetllar per ús eficient de l’aigua i per això treballem en dissenyar i implantar sistemes que permitin reduïr les despeses d’aigua als cultius, la indústria agroalimentària, la jardineria i el paisatge, etc.