Els enginyers agrònoms vetllem per la sanitat i la seguretat alimentària per aconseguir produccions sanes i de qualitat
La cadena d’abastiment alimentària ha de funcionar amb les millors garanties en l’estat d’alerta en que ens trobem, el treball dels professionals de l’enginyeria agrònoma és molt divers però està sempre estretament relacionat amb l’alimentació i benestar de la població. La crisi sanitària ha fet que es posi de manifest la importància del sector agroalimentari, i posem en valor la tasca dels professionals que permeten que tinguem accés a aliments sans i de qualitat tots els dies de l’any.
Fa uns dies es va preguntar als col·legiats i col·legiades com els estava afectant aquesta situació en el seu dia a dia, i es varen recollir algunes experiències derivades de la situació excepcional que estem vivint.
A l’inici de la cadena agroalimentària trobem companys que treballen en l’àmbit de la producció de cultius i de la ramaderia. Aquests professionals han de continuar atenent les qüestions relacionades amb el camp per a garantir la nostra alimentació actual i la que ha de venir.
La sanitat vegetal és bàsica per aconseguir unes produccions agrícoles sanes i de qualitat, i els enginyers/es agrònoms/es vigilen constantment els cultius per tal de prevenir i controlar, de manera sostenible, les plagues i malalties per a que els productes arribin en el millor estat a la taula.
D’aquesta manera el company Josep Papió, d’AKIS International ens comenta que segueix visitant les finques frutícoles i hortícoles per a fer el seguiment dels cultius i les recomanacions tècniques i que durant l’estat d’alarma ha reforçat eines com la teledetecció i ha prioritzat les visites a les finques més urgents i indispensables. A més, un cop visitada la finca en solitari fa l’explicació dels plans de treball als tècnics i agricultors via telemàtica.
En la mateixa línia, el company Xavier Farreny es dedica a donar serveis de gestió agrària i assessorament tècnic, actualment fent seguiment de cultius, estratègies de fertirrigació i control fitosanitari. Ens explica que s’ha organitzat agrupant desplaçaments i minimitzant el contacte amb la gent, planificant amb major previsió i anticipant-se a possibles contratemps. Així mateix, destaca que el més complicat ara és el proveïment de productes com ara adobs, fitosanitaris o material auxiliar per a les plantacions, i està tenint algunes dificultats de desplaçaments amb proveïdors de maquinària.
A més, altres enginyers/es agrònoms/es treballen per compte pròpia en temes com podria ser la gestió de les dejeccions ramaderes, i s’han adaptat igualment a les vies de comunicació telemàtica.
Per altra banda, el company Dídac Ruíz que treballa a Infraestructures com a tècnic de promoció de regadius, fent assessorament i formalització de convenis d’adhesió al regadiu i altres tràmits, actualment està teletreballant, amb el mòbil i el correu electrònic a disposició dels regants. Gràcies a la xarxa de infraestructures rurals com podrien ser les de regadius, embassaments, camins rurals… Podem assegurar també el control de la producció.
Continuant amb el processament dels aliments al llarg de la cadena alimentària trobem enginyeres i enginyers agrònoms que treballen en el sector de la indústria i la transformació agroalimentària. En aquests casos, l’activitat també continua per a abastir al mercat. Molts companys/es estan treballant, en aquests moments, per a que es duguin a terme els plans de contingència a les indústries i centrals de confecció.
És el cas de la companya Paquita Escoi, responsable de qualitat a Fruilar, participa, juntament amb tot l’equip directiu, en establir les normes i les pautes a seguir per tal de mantenir la seguretat del personal de la central, entre altres activitats diàries.
La companya ens explica que l’activitat continúa essent la mateixa però que s’intensifiquen els controls sanitaris. Entre les principals mesures adoptades per els treballadors, estan les de separació dels torns de treball, utilització de EPIs adicionals, assegurar la màxima circulació de l’aire a dins les sales i el tancament dels espais comuns de reunió. A més, s’han intensificat alguns controls interns de qualitat. Tota aquesta informació ens comunica que s’ha tingut que posar en marxa de manera ràpida i pautada.
Pel que fa als enginyers/es agrònoms/es en la logística de la cadena de distribució, n’és un exemple el company Carlos Pablo, que treballa a Arola ens explica que ajuda a que els productes alimentaris entrin amb les màximes garanties i arribin als supermercats, en aquests moments, també està donant suport a n’aquest sentit a empreses que volen importar material sanitari.
Gràcies a l’activitat dels enginyers i enginyeres agrònomes que vigilen el compliment de tota la normativa per assegurar un alt nivell de seguretat alimentària, podem trobar al mercat productes alimentaris amb les millors garanties de inocuïtat.
A més, cal destacar que molts companys i companyes es dediquen a l’àmbit de l’enginyeria, amb la realització de projectes de construcció o instal·lació directament relacionats amb el món de l’agroalimentació, implementant-hi les mesures de higiene, sanitàries i bioseguretat corresponents. Alguns d’aquests enginyers/es agrònoms/es que es dediquen, entre altres coses, a la redacció de projectes, tramitació d’expedients d’ajuts, elaboració de plànols i certificacions d’obra, comenten que l’activitat és molt similar a excepció de les sortides d’obra i el contacte amb els clients, i d’altres veuen paralitzada temporalment la seva activitat.
Marino Torre, enginyer agrònom responsable de projectes al DARP, segueix amb la seva activitat des de casa: informes i supervisió projectes, seguiment, planificació i control dels fons FEADER de la SGIR, direcció de projectes i d’obres, de coordianció de seguretat i salut, etc. El company pensa que com a col·lectiu d’enginyers/es agrònoms podem donar un pas al front, i amb el nostre coneixement ser capaços d’apostar per una productivitat racional, saludabe i respetuosa amb el medi ambient que ens permeti ser autosuficients en tot allò essencial.
Per altra banda, el company Agustí Jardí, soci fundador de APOGEA Consulting es dedica a donar servei de consultoria a empreses de l’àmbit de l’enginyeria i la construcció per a realitzar una transformació digital dels seus processos. Ara més que mai, cal digitalitzar-se per poder concebre i gestionar models dels actius productius, convé tenir una xarxa de comunicació amb noves eines de gestió que ajudin a ser més eficients inclús treballant des de casa.
Agustí fa una reflexió i, entre altres coses, posa de manifest que només podrem avançar com a societat si realment tenim un sentiment col·lectiu, i creu que gràcies a la ment humana i l’ús de la tecnologia ens en sortirem.
Així mateix, els enginyers agrònoms també treballem com a docents i en l’àmbit de la recerca, és el cas del company Antonio Colom, professor i investigador a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) a Lleida, explica que per la naturalesa de les tasques i els recursos tecnològics actuals pot seguir el que feia presencialment amb els estudiants, de Grau, de Màster, de treballs finals d’estudis i de Doctorat. Això és possible gràcies a l’ús de les eines virtuals (intranet, plataformes de comunicació) i la formació paral·lela que ha rebut en temes d’informàtica i que complementa amb webinars, i videoconferències d’institucions universitàries on-line, etc.
El company afegeix que com enginyers agrònoms hem d’aportar el nostre gra de sorra i la nostra responsabilitat global de seguir afavorint l’agricultura, la ramaderia, els recursos naturals, l’economia i la cadena agrària i agroalimentària, per què sense tot això no pot haver-hi res.
Les oficines tècniques del Col·legi estan oferint els mateixos serveis per a que l’activitat continuï i els enginyers/es agrònoms/es que es troben actualment treballant, ja sigui des de casa o als llocs de treballs, puguin trobar recolçament en el col·lectiu.
Per acabar, donar un missatge d’ànims i de gratitud a totes i tots els professionals del sector agroalimentari: agricultors, ramaders, pescadors, cooperatives i indústria alimentària, majoristes, comerç minorista, distribució i logística, per la tasca que esteu realitzant en aquests moments i durant tot l’any per que puguem tenir una alimentació sana i de qualitat.