Inici » Àgora » Es crea a la UE el Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i Qualitat dels aliments

Es crea a la UE el Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i Qualitat dels aliments

Es crea a la UE el Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i Qualitat dels aliments

En resposta a les preocupacions dels consumidors sobre la qualitat dels aliments i les pràctiques fraudulentes, la Comissió Europea posa en marxa un Centre de Coneixement per tal de potenciar la lluita contra el frau alimentari i la qualitat dels aliments.

En resposta a les preocupacions dels consumidors sobre la qualitat dels aliments i les pràctiques alimentàries fraudulentes, la Comissió Europea posarà en marxa un Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i la Qualitat dels Aliments, gestionat pel Centre Comú d’Investigació.

Les preocupacions sobre el frau alimentari i la qualitat dels aliments erosionen la confiança del consumidor i danyen el conjunt de la cadena de subministrament d’aliments a Europa, des dels productors fins als minoristes. Recentment s’han conegut casos de frau alimentari amb oli d’oliva, vi, mel, peix, productes lactis, carn i aus de corral. A més, els consumidors es poden veure exposats a pràctiques deslleials de màrqueting comercial, especialment pel que fa a productes alimentaris amb diferències significatives de composició, que s’ofereixen en diferents mercats però amb un empaquetat similar.

Aquest Centre, xarxa d’experts de dins i fora de la Comissió, prestarà suport als que dissenyen les polítiques de la UE i a les autoritats nacionals facilitant l’accés a coneixements científics actualitzats i la posada en comú sobre el frau alimentari i sobre qüestions de la qualitat dels aliments.

El Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i la Qualitat dels Aliments:

  • Coordinarà les activitats de vigilància del Mercat, per exemple quant a la composicions i les propietats organolèptiques dels aliments comercialitzats amb la mateixa marca i el mateix empaquetat en diversos Mercats de la UE.
  • Disposarà d’un sistema d’informació i alerta precoç sobre el frau alimentari, per exemple mitjançant el seguiment dels mitjans de comunicació i la transmissió a la població d’aquesta informació.
  • Connectarà els sistemes d’informació dels Estats membres i de la Comissió, com les bases de dades amb la composicions de determinats productes agroalimentaris de gran valor, com el vi o l’oli d’oliva.
  • Generarà Coneixements específics per país, per exemple indicant les competències i les infraestructures de laboratori dels Estats membres.
  • El Centre de Coneixement sobre el Frau Alimentari i la Qualitat dels Aliments elaborarà butlletins informatius, mapes interactius, bases de dades i informes periòdics, i farà pública aquesta informació. El Centre de Coneixement serà totalment finançat per la Comissió. Els grups d’Experts seran més o menys grans en funció de l’assumpte. El Centre de Coneixement ve a complementar la Xarxa de la UE contra el Frau Alimentari, proporcionant una interfície entre la ciència i l’Elaboració de polítiques.

Font: DARP

Share This Post