Inici » Àgora » Nou calendari d’ús del “vano” en les aplicacions de purí

Nou calendari d’ús del “vano” en les aplicacions de purí

Nou calendari  d’ús del  “vano” en les aplicacions de purí

Nou calendari  d’ús del “vano” en les aplicacions de purí

Amb la finalitat de reduir les emissions d’amoníac a l’atmosfera, el passat 1 de ge­ner de 2018 va entrar en vigor, per complir els requisits de condicionalitat a nivell d’Estat Espanyol, la prohibició d’utilitzar “vano” o ventall en les aplicacions de purí al sòl. El 9 de novembre de 2018, es va publicar al BOE el Reial decret 1378/2018 que manté aquesta prohibició, però en modifica la redacció per permetre que les Comunitats Autònomes n’estableixin excepcions.

Tal i com ja es va fer a principis d’any 2018 quan es va publicar la primera prohibi­ció, el Departament d’Agricultura torna a ampliar el calendari d’adaptació per facilitar que les explotacions puguin adquirir sistemes d’aplicació alternatius al ven­tall.

Nous terminis a Catalunya

L’adaptació gradual a Catalunya, en el marc del compliment de la condicionalitat associada als ajuts de la PAC, segons Ordre ARP/220/2018, de 19 de desembre, que modifica l’Ordre ARP/9/2018, de 30 de gener és la següent:

A dia d’avui, és un requisit que han de complir el titulars de les parcel·les agrícoles per poder optar als ajuts de la Política Agrària Comuna, però no es tracta d’una obligació per les explotacions ni empreses no subjectes als ajuts.

Pel que fa al 2019, la Generalitat té previst publicar un nou decret, sobre gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes, que farà extensiva de forma progressi­va la prohibició del ventall a tot Catalunya, de manera que no hi estaran obligats només els perceptors d’ajuts de la PAC, sinó que serà aplicable a totes les explota­cions. Aquest nou decret preveu mantenir els terminis esmentats.

 

Font: DARP.  Butlletí de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes

 

Share This Post