Inici » Àgora » Vídeo de la jornada virtual “Barcelona, capital de l’agroalimentació catalana”, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i el Col·legi d’Economistes de Catalunya

Vídeo de la jornada virtual “Barcelona, capital de l’agroalimentació catalana”, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i el Col·legi d’Economistes de Catalunya

Vídeo de la jornada virtual “Barcelona, capital de l’agroalimentació catalana”, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i el Col·legi d’Economistes de Catalunya

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i les Comissions d’Economia Agroalimentària i d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya han organitzat la jornada virtual “Barcelona, capital de l’agroalimentació catalana”.

La degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya Conxita Villar i el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Oriol Amat  han donat la benvinguda a la jornada, la qual ha estat moderada per la presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC Ana Garcia.

A la jornada s’ha volgut posar de relleu que l’agroalimentació és un sector estratègic de l’economia catalana integrat per gran quantitat d’elements que interaccionen i participen formant un ecosistema propi que evoluciona des de la producció primària, la indústria de transformació, la comercialització i distribució fins arribar al consumidor final. També s’ha posat en valor la cadena de valor diversa que permet la generació d’aliments i que es veu afectada per les noves tendències en el consum, els nous hàbits, les noves normatives i tot aquells factors que generen canvi i transformació.

En primer lloc, el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona Oriol Estela ha presentat la iniciativa “Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible”, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. La Capital de l’Alimentació Sostenible, que va molt més enllà de la ciutat de Barcelona i que té un fort component metropolità, vol ser una oportunitat per generar vincles entre ciutat-camp i regenerar el respecte i la cura cap a l’origen dels aliments i qui els produeix.

A continuació, la jornada s’ha centrat en abordar la sostenibilitat com un objectiu complex des del punt de vista del sector primari i secundari. En aquest sentit s’ha apuntat que el sector agroalimentari no és aliè al concepte de la sostenibilitat o desenvolupament sostenible, entesa en les seves tres vessants (economia, medi ambient i societat) i que està inundant de forma progressiva i intensa tota la societat. Per això s’ha subratllat que la sostenibilitat ja està comportant canvis importants en totes les baules de la cadena de valor del sector agroalimentari. El president de la Comissió d’Indústries Agroalimentàries del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya Fernando Ortega ha demanat “compatibilitzar l’ecosistema agroalimentari amb l’entorn natural”, mentre que el president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del CEC Francesc Reguant ha destacat que “és necessari acceptar i gestionar la complexitat inherent al repte de fer sostenible el sector agroalimentari”,

A la jornada organitzada pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya  i Col·legi d’Economistes de Catalunya també s’ha parlat de com fer que l’entorn urbà i l’entorn rural generin línies d’enteniment, coordinació i sinèrgia tot generant objectius compatibles i que beneficiïn mútuament a ambdues parts. En definitiva, de com fer que el vincle que genera el sector agroalimentari vaig més enllà tot generant ponts d’enteniment i acció comú. Així ho han abordat el CEO de Fruits de Ponent Josep Presseguer i el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona Oriol Estela.

Finalment, la jornada ha posat sobre la taula com afecta a l’ecosistema agroalimentari l’objectiu de fer compatible el model econòmic amb el medi ambient i en com el Green Deal acordat per la Unió Europea i la seva concreció en l’estratègia Farm to Fork (del camp a la taula) es tradueix en un repte de vital importància que generarà importants canvis en la cadena de valor. En aquest sentit ha tingut lloc una taula rodona en què s’han aportat diverses visions i posades en pràctica d’aquesta estratègia per part de diverses organitzacions. Per això s’ha comptat amb les intervencions del director de comunicació de la Cooperativa La Fageda Albert Riera, el president de Bon Àrea Jaume Alsina, el director de Mercabarna Jordi Valls i de la directora del Mercat Arrels Míriam Soteras, moderats per la delegada de Barcelona del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya Mercè Raventós.

 

Vídeo

Consulta el vídeo aquí

Share This Post