Inici » Àgora » El TERMCAT publica el Diccionari de seguretat alimentària

El TERMCAT publica el Diccionari de seguretat alimentària

El TERMCAT publica el Diccionari de seguretat alimentària

El TERMCAT publica el Diccionari de seguretat alimentària i una infografia interactiva complementària amb informació relativa als additius alimentaris

El diccionari en línia s’ha elaborat conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

L’alimentació en general, i més concretament la seguretat alimentària, són elements fonamentals de la vida quotidiana de tots els ciutadans. És essencial que els consumidors puguin tenir la garantia que els aliments no representen una amenaça per a la salut. Per això s’ha considerat necessari elaborar un diccionari que reculli els termes relacionats amb la seguretat alimentària, la qualitat alimentària i els sistemes de control i d’anàlisi del risc.

L’obra aplega uns 500 termes relatius a l’alimentació, a la cadena alimentària, als sistemes de control de la seguretat alimentària, als additius alimentaris i les classes funcionals, a la planificació i l’auditoria, al laboratori i les tècniques analítiques, i als estudis de dieta. Per exemple, s’hi recullen termes com ara alerta alimentària, anàlisi de perills i punts de control crítics, bones pràctiques d’higiene, estudi d’exposició, ingesta adequada, ingredient tecnològic, qualitat alimentària, risc alimentari, valor de seguretat o verificació.

Cada entrada del diccionari inclou una denominació catalana o més, equivalents en castellà, francès i anglès, una definició i, sovint, notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme.

La publicació que ara es presenta conté una gran part dels termes que contindrà l’obra completa, encara en curs d’elaboració. Amb la difusió parcial de les dades es facilita la consulta pública d’una informació que ja es considera en un estadi prou avançat del treball. Està prevista una actualització posterior, que ampliarà el recull terminològic amb els termes relacionats amb els perills alimentaris.

El diccionari s’emmarca en la col·laboració que, des de fa anys, mantenen el TERMCAT i el Departament de Salut, que ha permès la difusió i l’estudi de la terminologia relacionada amb les ciències de la salut i la publicació de diversos diccionaris.

El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i es pot consultar tant al web del TERMCAT com als portals específics de Ciències de la salut i d’Alimentació.

Font: TERMCAT

Share This Post