El projecte Qualify promou l’objectiu de la nova estratègia “De la granja a taula” de lluitar contra el frau al llarg de la cadena alimentària, per crear un sistema alimentari just, saludable i respectuós envers el medi ambient
Els @Eng_Agrònoms presents a la Primera reunió del Comitè Estratègic del Projecte Interreg Europe Qualify
Més de 70 persones dels àmbits de l’Administració, Empresa, Recerca i Societat Civil van participar aquest 2 de juliol a la primera reunió del Comitè Estratègic del Projecte Interreg Europe Qualify, que promou l’objectiu de la nova estratègia “De la granja a taula” de lluitar contra el frau al llarg de la cadena alimentària, per crear un sistema alimentari just, saludable i respectuós envers el medi ambient. La secretaria tècnica Maria Jesús Ortiz hi va assistir en representació dels enginyers agrònoms. Entre els participants també es trobaven diferents companys i companyes representant cada un dels seus àmbits.
Aquesta primera trobada del Comitè Estratègic ha tingut lloc a la seu del Departament d’Agricultura a Barcelona, de manera presencial, però també s’hi ha pogut participar en línia.
El Comitè Estratègic, que avui ha començat a treballar, és un òrgan consultiu, participatiu i viu, que serà actiu durant tot el projecte i al qual es podran incorporar totes aquelles persones i organitzacions que tinguin interès en el projecte.
El Comitè Estratègic tindrà com a funcions identificar les necessitats de les pimes agroalimentàries per a ser més competitives en matèria d’autocontrol de qualitat alimentària, autenticitat i lluita contra el frau, i també identificar les accions que han de conformar el pla d’acció del projecte. Finalment, el Comitè contribueix a la difusió del projecte entre els actors interessats (empreses, centres de recerca, Administració publica i societat civil).
Un projecte oportú
Actualment, el projecte Qualify té més sentit que mai, ja que és una oportunitat per millorar la competitivitat de les pimes agroalimentàries després de la crisi de la COVID. El pla d’acció resultant del projecte plantejarà actuacions que podrien ser finançades amb els fons europeus destinats a la recuperació econòmica.
El frau alimentari posa en perill la sostenibilitat dels sistemes alimentaris. Enganya als consumidors i els impedeix triar amb coneixement de causa. Va en detriment de la seguretat alimentària, les pràctiques comercials justes, la resiliència dels mercats alimentaris i, en última instància, del mercat únic.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en què participen 5 altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les cambres nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.
El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (pimes) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.
Per assolir aquest objectiu, es duran a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de Bones Pràctiques i metodologies entre els socis integrants a fi d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les pimes del sector a l’hora de treballar en els àmbits esmentats.
Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc.; la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, i, finalment, se centrarà a donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.
La durada del projecte és de 3 anys i mig i compta amb un pressupost d’1,31 M€, dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.
Més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són pimes i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.
Font: DARP