Inici » Àgora » Estratègia «de la granja a la taula» per a un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient

Estratègia «de la granja a la taula» per a un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient

Estratègia «de la granja a la taula» per a un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient

La Comissió Europea va adoptar el passat dia 20 de maig de 2020 una nova i completa Estratègia sobre la biodiversitat per tornar la natura a les nostres vides i la Estratègia «de la granja a la taula» en pro d’un sistema alimentari equitatiu, sa i respectuós amb el medi ambient. Les dues estratègies es reforcen mútuament, ja que uneixen la natura, els agricultors, les empreses i els consumidors en pro d’un futur sostenible i competitiu. Totes dues estan formen part de l’estratègia Un pacto Verde (Green Deal).

L’Estratègia «de la granja a la taula» facilitarà la transició a un sistema alimentari sostenible de la UE que protegeixi la seguretat alimentària i garanteixi l’accés a dietes sanes amb origen en un planeta sa. Reduirà la petjada ambiental i climàtica de el sistema alimentari de la UE i reforçarà la seva resiliència, protegint la salut dels ciutadans i garantint els mitjans de subsistència dels agents econòmics.

Es pretén aconseguir un entorn alimentari favorable de manera que sigui més fàcil triar dietes saludables i sostenibles, beneficiant la salut i la qualitat de vida dels consumidors, i reduir els costos relacionats amb la salut per a la societat. Es considera que les persones volen sentir-se més a prop del seu menjar. Prefereixen aliments frescos, menys processats i proveïts de forma sostenible, amb cadenes de subministrament més curtes.

L’estratègia estableix objectius concrets per transformar el sistema alimentari de la UE, per exemple, reduir un 50% l’ús i el risc de plaguicides, reduir com a mínim un 20% l’ús de fertilitzants, reduir un 50% les vendes dels antimicrobians utilitzats en la ramaderia i l’aqüicultura, i arribar a un 25% de terres agrícoles dedicades a l’agricultura ecològica. També proposa mesures ambicioses per vetllar perquè el saludable sigui també el més senzill per als ciutadans de la UE, amb una millora de l’etiquetatge per satisfer millor les necessitats d’informació dels consumidors sobre els aliments saludables i sostenibles. Finalment, l’estratègia també inclou l’objectiu que totes les zones rurals tinguin accés a internet de banda ampla ràpida per 2025, a fi de permetre la innovació digital.

En aquest context, la PAC seguirà sent un instrument clau per donar suport als agricultors en la transició cap a un sistema alimentari sostenible. La proposta de reforma de la PAC de 2018 ja se centra en la sostenibilitat i vincula estretament el suport de la PAC a la legislació en matèria de medi ambient, clima i innocuïtat dels aliments.

Inclou eines clau per assolir els objectius del Pacte Verd. Els nous «règims ecològics» oferiran una important font de finançament per impulsar les pràctiques sostenibles, com l’agricultura de precisió, l’agroecologia (inclosa l’agricultura ecològica), la creació d’elements paisatgístics, la captura de carboni en sòls agrícoles i la agrosilvicultura. Els Estats membres i la Comissió hauran de garantir que els plans estratègics proporcionen els recursos adequats i apliquen aquests règims ecològics. La Comissió donarà suport a la introducció d’un pressupost mínim compartimentat per als règims ecològics. A més, treballarà amb els colegisladores per garantir que l’aspiració del Pacte Verd es reflecteixi plenament en la legislació de la nova PAC.

La recerca i la innovació (R + I) són motors fonamentals per agilitzar la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles, saludables i integradors. En relació amb Horitzó Europa, la Comissió proposa dedicar 10 000 milions d’euros a R + I en alimentació, bioeconomia, recursos naturals, agricultura, pesca, aqüicultura i medi ambient, així com en l’ús de tecnologies digitals i solucions basades en la naturalesa per al sector agroalimentari.

Documentació relacionada

 

 

Share This Post