Captació de CO2 per l’agricultura i situació del sector respecte a les emissions i les bones pràctiques en la cadena agroalimentària
El dimecres 7 de maig de 2025 va tenir lloc en format presencial a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms a Barcelona i per streaming la jornada sobre el balanç de CO2 al sector primari, coorganitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i oberta a tot el nostre col·lectiu.
L’acte va girar al voltant de la captació de CO2 per l’agricultura i la situació del sector respecte a les emissions i les bones pràctiques en la cadena agroalimentària, posant especial atenció la situació dels diferents subsectors, casos d’èxit i plans de transformació.
La jornada va ser inaugurada pel secretari del COEAC i membre de la Comissió de Xoc Climàtic del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Arturo Sánchez, qui també va ser l’encarregat de conduir l’acte. L’esdeveniment va comptar amb quatre ponents: el cap de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Leonardo Bejarano, el coordinador de la Comissió Intercol.legial de CO2 del CGCOIA, Marià Sorribas, la presidenta de la Comissió de Xoc Climàtic del COEAC, Veronica Kuchinow i el president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del CEC, Francesc Reguant.
Leonardo Bejarano va fer una detallada presentació de la situació del sector amb dades clau, el context global, els reptes i oportunitats, així com les emissions i absorcions de gasos en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia.
Per acabar, va fer un repàs del Marc Regulatori i va donar compte d’algunes de les mesures específiques proposades:
- Modernització dels regadius per aprofitar millor l’aigua amb eficiència energètica.
- Substituir progressivament els fertilitzants químics per orgànics.
- Ajustar la cabanya ramadera a la capacitat ambiental del territori.
- Reduir emissions de dejeccions i fomentar la producció d’energia i adobs orgànics eficients.
- Millorar la capacitat d’embornal de carboni.
-
A continuació, el company Marià Sorribas va centrar la seva intervenció sobre el balanç d’emissions i absorcions de CO2 de l’agricultura en l’àmbit estatal, sense considerar la ramaderia, d’acord amb l’informe elaborat per la Comissió del Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Agrónomos per la valorització de la captura de CO2 en l’activitat agrària. Així, va explicar la metodologia de càlcul utilitzada i els resultats obtinguts pels diferents cultius indicant que el balanç net de Co2/any és de 31.763.750 tones.
En tercer lloc, la companya Veronica Kuchinow va presentar l’agricultura regenerativa com a embornal de CO2 i va exposar la importància de quantificar les emissions globals de CO2 del territori, identificar conreus i millors pràctiques agrícoles amb potencial captador de CO2, estimar el potencial de captació de CO2 aplicant les millors pràctiques disponibles i identificar les línies de retribucions a agricultors i models de negoci.
Finalment, Francesc Reguant, durant la seva ponència sobre la producció dels aliments en un context de canvi climàtic com l’actual, va desenvolupar el concepte d'”intensificació sostenible” en el qual indica la necessitat de combinar bones pràctiques agrícoles, eficiència en la gestió, l’ús de noves tecnologies, la millora genètica, la recerca i la mitigació del canvi climàtic, entre d’altres.
Aquesta jornada posa també en valor el paper dels diferents Col·legis professionals en poder treballar conjuntament per anar avançant en elements indispensables per a un desenvolupament sostenible del nostre país.
En general, la sessió va tenir molt bona acollida entre els assistents, els quals van tenir l’oportunitat de resoldre dubtes i reflexionar amb els ponents sobre els reptes que afronta el sector agroalimentari en els pròxims anys. Des del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya agraïm als ponents per la seva participació i explicacions així com als assistents que van participar presencialment en la jornada i els assistents que es van connectar per seguir-la en línia.
Vídeo de la jornada “Balanç de CO2 en el sector agroalimentari. Sectors Primaris (1a Jornada 07/05/2025)”
Presentacions de la jornada
- Leonardo Bejarano – Presentació del Sector. Marc Regulatori i Emissions CO2
- Marià Sorribas – Balanç d’Emissions i Absorcions de CO2 de l’Agricultura Espanyola
- Veronica Kuchinow – Cas d’exit. Agricultura Regenerativa com embornal de CO2
- Francesc Reguant – Produir Aliments en temps de canvi climàtic