Per sisè any consecutiu, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), amb la col·laboració i patrocini econòmic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha premiat el talent i l’excel·lència dels Treballs Finals de Màster de la titulació superior de Màster en Enginyeria Agronòmica (MENAG) defensats a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).
Aquest premi pretén posar en valor el talent dels alumnes que es convertiran en enginyers i enginyeres agrònomes, i ser un impuls per al seu creixement professional.
En aquesta edició, el jurat format per membres de la Junta de Govern del Col·legi i de l’IRTA ha decidit atorgar el reconeixement a la companya Ouijdan Hajjaj El Imrani pel seu treball. Donem l’enhorabona a la guanyadora pel merescut reconeixement!
També volem agrair molt sincerament a totes les persones participants i encoratjar-les en aquesta nova etapa com a enginyers i enginyeres agrònomes. Recordeu que podeu comptar amb el Col·legi per a acompanyar-vos en aquest camí!
L’acte d’entrega del premi
El passat divendres 24 de novembre, a Barcelona, va tenir lloc l’acte de Premis i Distincions 2023 del COEAC, en el marc de l’AgroGala. Entre els diferents guardons, es va fer l’entrega del VI Premi d’Excel·lènca al millor TFM en Enginyeria Agronòmica. El vocal de Lleida del COEAC, Víctor Falguera, i la directora de recursos humans de l’IRTA, Montse Satorra, van ser els encarregats de lliurar el premi a la companya Ouijdan Hajjaj.
Treball guanyador d’aquesta edició: “Projecte de disseny del reg (sectorització i emplaçament òptim de sensors) adaptat a la variabilitat espacial del sòl: aplicació a una plantació d’11,5 ha de nectarina al T.M. de Casp (Saragossa).”
TUTORS:
Jaume Arnó Satorra i José Antonio Martínez Casasnovas
RESUM:
“És objecte del present projecte tècnic dissenyar i dimensionar el sistema de reg per degoteig d’una plantació 11,5 ha de nectarina al terme municipal de Casp (Saragossa) integrant les tecnologies pròpies de l’Agricultura de Precisió: sectorització del reg i emplaçament òptim de sensors en funció de la variabilitat espacial del sòl.
Per això, el projecte inclou l’estudi dels condicionants interns i externs; la identificació, anàlisis i elecció d’alternatives; la definició i el dimensionament de la plantació, de la instal·lació de reg i de la resta de variables tècniques i econòmiques necessàries per executar el projecte.
Per optimitzar el disseny dels sectors en un sistema de reg per degoteig, s’aplica un protocol basat en l’ús de dades de conductivitat elèctrica aparent (ECa) del sòl proporcionades pel sensor VERIS 3100. Els sectors de reg es dissenyen en mida i forma a la zonificació del sòl segons la CEa. Mitjançant una anàlisi de mostreig intencional es procedeix amb l’estudi de la ubicació òptima dels sensors d’humitat per tal d’obtenir dades representatives, sobre les quals basar els moments i recomanacions de dosi.
El binomi reg-sòl ha implicat la necessitat d’agrupar el sistema de reg en 9 sectors igualats en forma i grandària al patró espacial de variabilitat del sòl: dues classes de sòl diferenciades, principalment, pel contingut en CaCO₃, argila i al seu punt de marciment permanent. El projecte ascendeix el pressupost general total a la quantitat de 750.624,80€. L’avaluació econòmica confirma que el projecte és viable econòmicament.”
Fotografies de l’acte d’entrega de premis
Notícies relacionades
- Èxit d’assistència a l’AgroGala, la festa de celebració dels 70 anys del COEAC!
- Arxius de Premi d’Excel·lència al Treball Final de Màster (TFM)
- Convocatòria: VI Premi d’Excel·lència al millor Treball Final de Màster en Enginyeria Agronòmica (MENAG) curs 2022-2023