Foto de grup a l'acte de presentació del Consell Català de l'Alimentació. Font: DARP
El dia 7 de juny va tenir lloc l’acte de presentació del Consell Català de l’Alimentació format per associacions i entitats relacionades amb l’àmbit de l’alimentació a Catalunya
- A través de La Intercol·legial es va anomenar representant dels col·legis professionals relacionats amb la matèria al company Fernando Ortega, qui va assistir a l’acte i forma part del Consell.
El Consell que va ser impulsat fa uns anys per l’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, s’ha tornat a posar en marxa de nou. Aquesta vegada la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va presentar el Consell especificant que aquest òrgan ha de ser el Parlament de l’Alimentació i ha de servir per debatre temes d’alimentació tenint en compte tots els agents que hi intervinguin, amb una visió completa.
L’esdeveniment va comptar amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de Salut, Alba Vergès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné, que han tingut una conversa a l’entorn de l’alimentació.
El Consell Català tindrà com a objectius:
- Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments
- Promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts ecològicament
- Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària
- Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments
- Promoure la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.
El Consell pretén ser un instrument que dibuixi cap on vol anar el sector de l’alimentació català els pròxims anys i tracti d’arribar a consensos entre grups amb perspectives diferents i, a vegades, amb interessos contraposats. Aquest Consell també haurà de liderar els debats amb els representants de l’Administració i de la societat civil per definir un Pacte nacional per a la política alimentària del país.
Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions:
- Comissió de la Cadena Agroalimentària.
- Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries.
- Comissió de Gastronomia i Territori.
- Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.
El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. Concretament, hi són representants diferents departaments de la Generalitat de Catalunya; UNAE, en representació dels consumidors; la Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, la Fundació Banc dels Aliments, PIMEC Agroalimentària, FCAC, la Federació Catalana DOP-IGP i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, en representació dels diferents agents del sector agroalimentari; Unió de Pagesos i JARC, com a organitzacions professionals agràries més representatives; l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya; i les diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, en representació del món local.