A l’acte es va presentar el llibre “Medi Ambient i Ciències del Sòl – Miscel·lània homenatge a Jaume Porta”
El dia 5 de Maig de 2021 va tenir lloc un acte de reconeixement del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl (DMACS) al professor i company nostre, Jaume Porta Casanellas, qui va ser el creador del departament a l’any 1977. A l’acte, que es va fer en format híbrid (presencial i a través de videoconferència), van assistir el Dr. Jaume Puy, Magnífic Rector de la Universitat de Lleida, el Dr. Naciso Pastor, Vicerector d’Infraestructures i el Dr. Jordi Graell, Director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), el Sr. Joan Josep Ardanuy Peris, director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Dr. Joandomènec Ros Aragonès, President de l’Institut d’Estudis Catalans, així com els alumnes del Màster Interuniversitari en Gestió de Sòls i Aigües (MAGSA), companys i companyes del DMACS i de l’ETSEA, i altres assistents.
L’acte va tenir dues parts. A la primera part, que va presentar el professor Ramon J. Batalla, coordinador del MAGSA, el professor Jaume Porta va impartir la classe magistral “Perspectives professionals en Ciències del Sòl”. La classe magistral va tractar de la importància d’incentivar la conscienciació sobre l’ús i la protecció del sòl. Va destacar l’escassa repercussió que tenen les Ciències del Sòl als llibres de text en educació secundària i en batxillerat a Espanya, mostrant els resultats d’un estudi fet per la Sociedad Española de la Ciencia del Suelo en 2017. També, va anomenar diferents accions a nivell internacional en relació a l’ús i protecció del sòl. En una altra part de la seva intervenció, el Dr. J. Porta va parlar de l’accés a la informació de sòls, fent esment a la iniciativa del Diccionari Multilingüe de la Ciència del Sòl, que ell coordina i que es pot consultar en accés obert. També va destacar la importància dels sòls en relació als grans problemes actuals de la humanitat: la suficiència i seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat i dels ecosistemes i la mitigació dels efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, va incidir en preservació de les terres d’alt potencial productiu.
L’interès per la protecció dels sòls va tenir lloc a la dècada de 1930 als EEUU, que va derivar en la creació de la Agència Soil Conservation Service (1935). A partir d’aquí, va destacar el Dr. Porta, hi ha hagut una major preocupació pels efectes de les desforestacions, de la falta de protecció del sòl i/o de mesures de conservació, les quals es deriven de la falta de conscienciació i d’assessorament.
A la part final de la classe magistral, el Dr. Porta va tractar el tema de la importància de la cartografia de sòls, que és clau per a la presa de decisions sobre el territori per a un desenvolupament sostenible. També es va adreçar especialment als estudiants del Màster en Gestió de Sòls i Aigües, destacant les nombroses perspectives professionals que ofereixen les Ciències del Sòl.
La segona part de l’acte va ser un homenatge i reconeixement a la tasca realitzada pel professor Jaume Porta al DMACS, des de la seva creació i impuls fins l’actualitat. En primer lloc, va prendre la paraula José Antonio Martínez Casasnovas, director del DMACS, qui va destacar la visió que va tenir el Jaume Porta en la creació del departament i la definició de totes les línies de treball i de recerca que l’havien de conformar. “El departament es va dissenyar per ser un pol d’atracció i integració de persones de diferents àrees de coneixement treballant en interessos comuns en Ciències de la Terra i Medi Ambient”. En aquest sentit, i després de 44 anys, el Prof. José A. Martínez va dir que “el DMACS es pot considerar com un cas d’èxit”.
Posteriorment, la Dra. Rosa Maria Poch i Claret, catedràtica d’Edafologia i Química Agrícola de l’DMACS i presidenta del Panell Tècnic Intergovernamental de Sòls de la FAO, va destacar que “la creació d’un departament universitari no és només una tasca administrativa, sinó que cal personal qualificat que el faci funcionar bé; i Jaume Porta es va preocupar per formar i atraure personal docent, investigador i tècnic de qualitat, donant oportunitats de formació i promoció amb una visió a mig i llarg termini, i els fruits d’aquest esforç són el prestigi i l’excel·lència que hem assolit en els àmbits no només de l’edafologia, sinó de la hidrologia, la climatologia, l’enginyeria ambiental i les energies renovables”. “A més, va afegir, a en Jaume Porta li agraden molt els llibres, és un gran bibliòfil. És per això que quan pensàvem en com mostrar-li el nostre agraïment, vam decidir en oferir-li un llibre. No qualsevol llibre, sinó un que recollís contribucions diverses de persones que han desenvolupat activitats al departament, en els seus àmbits diferents”.
El llibre té per títol “Medi Ambient i Ciències del Sòl – Miscel·lània homenatge a Jaume Porta” i ha estat patrocinat i publicat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. Li van fer entrega al professor Jaume Porta el rector de la UdL i el director del DMACS.
El Dr. Jaume Puy, rector de la UdL, i un dels prologuistes del llibre, va destacar que “és un llibre escrit per investigadors i professors universitaris en homenatge al mestre de molts d’ells, en motiu de la seva jubilació. És doncs una mostra fefaent de l’empremta que ha deixat el professor Jaume Porta en els seus estudiants. I com no hi ha res més preuat per a un professor que veure com els seus estudiants esdevenen bons professionals, investigadors o millors mestres, estic segur que el Professor Jaume Porta gaudirà amb la seva lectura. És la satisfacció de veure la seva feina ben feta”.
Per la seva banda, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Dr. Joandomènec Ros Aragonès, autor del segon pròleg, va intervindré en remot, destacant que, a més de membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de diverses societats científiques, “en Jaume és, sobretot, una gran persona. I molt treballador: no només ha treballat (i treballa) ell, sinó que ha dirigit molts projectes i ha endegat molts estudis amb equips d’investigadors, i no només d’edafologia”. També, es va mostrar complagut de “que els seus col·legues, deixebles i amics li dediquin aquesta Festschrift, agraint els coordinadors la invitació a participar-hi: en Jaume s’ho mereix”.
Al finalitzar l’acte, el company Dr. Jaume Porta va rebre nombroses mostres d’agraiment.
Informació relacinada
Font: UdL