El cicle de Jornades sobre Innovació per una Agroalimentació Sostenible està organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya a través de la Comissió d’Economia Agroalimentària i de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat conjuntament amb el Col·legi d’Enginyers Agrònoms, IRTA, ICEA i la col·laboració de CAJAMAR Caja Rural, Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i INNO4AGRO.
3A JORNADA: “Tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l’aqüicultura i la pesca”
El passat 21 de juny es va celebrar la tercera d’aquestes jornades, sota el títol “Tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l’aqüicultura i la pesca”.
La jornada va estar introduida pel vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya Xavier Ticó i moderada pel consultor extern de Cajamar Manuel Lainez.
En primer lloc, el president de ProVacuno i responsable de boví de la Cooperativa d’Ivars Eliseu Isla va parlar de l’economia circular aplicada al sector del boví de carn “apostant per les energies renovables a les granges, utilitzant tecnologia per fer pinsos més digeribles i rebaixar així les emissions, utilitzant fonts proteiques alternatives a la soja o fent ús de cereal km0, entre d’altres iniciatives”.
A continuació, el professor titular a la Universitat Politècnica de València – Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural Fernando Estellés va abordar la sostenibilitat en la producció ramadera destacant que “les emissions d’efecte hivernacle venen en la seva gran majoria de produir energia, no de la ramaderia” i apostant per “canviar els hàbits com a societat més enllà del consum de carn”.
Per la seva banda, el biòleg i gestor d’Innovació a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) Cristòbal Aguilera es va centrar en les tecnologies 4.0 aplicades a la pesca i l’aqüicultura, subratllant que “s’està donant una hibridació de tecnologies que aporta alternatives als models convencionals, per exemple amb l’ús de tecnologies acústiques i òptiques per discriminar talles i seleccionar espècies”.
Finalment, es van compartir diverses experiències pràctiques. El soci fundador i director general d’OPP Group (assessoria integral de la producció porcina) Joan Sanmartín va parlar dels projectes V-Etic i Dry Sist, la responsable de qualitat, medi ambient i R+D Cooperativa Plana de Vic Gemma Muns va exposar el seu projecte FERTIMANURE i el professor emèrit d’enginyeria ambiental a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Xavier Flotats va parlar de diverses experiències en biogàs.
En el marc d’aquest cicle, al llarg de l’any s’abordaran noves eines que la ciència i la tecnologia aporten al conjunt de la cadena alimentària a fi de fer-la més eficient, més sostenible, més circular i per oferir un producte de consum sa i segur.
Font: Web CEC