Inici » Àgora » UNA OBRA SOBRE ÀREES VERDES GUANYA EL PREMI DEL LLIBRE AGRARI DE LA FIRA DE SANT MIQUEL

UNA OBRA SOBRE ÀREES VERDES GUANYA EL PREMI DEL LLIBRE AGRARI DE LA FIRA DE SANT MIQUEL

UNA OBRA SOBRE ÀREES VERDES GUANYA EL PREMI DEL LLIBRE AGRARI DE LA FIRA DE SANT MIQUEL

El Jurat del guardó lleidatà atorga també tres mencions especials a treballs centrats en l’esbrossat i el pasturatge, la cria porcina i el cultiu del tomàquet

Proyecto y diseño de Áreas Verdes, obra escrita per l’enginyer agrònom Manuel Muncharaz i publicat per Mundi Prensa, ha estat el treball guanyador de la 43a edició del Premi del Llibre Agrari, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit i que té una dotació de 6.000 euros. El Jurat qualificador ha valorat especialment que el llibre guanyador “és una obra molt innovadora, pràctica i completa, ja que abasta tot el procés de la implantació d’una zona verda, des del seu disseny al manteniment posterior”. També ha remarcat que aquesta és la primera edició del premi en la que guanya un llibre centrat específicament en els espais verds.

El Jurat ha atorgat també tres mencions especials als llibres Pastoreo y desbroce de matorrales en Cameros Viejos, de Teodoro Lasanta, María Paz Errea, Mohammed Rida i Luis Miguel Medrano, editat per l’Instituto de Estudios Riojanos; Chequeos y árboles de decisiones en reproductores y lechones, de Pascual Belenguer, Manuel Toledo i Albert Finestra, publicat per Temis Medical, i Virosis relevantes en el cultivo del tomate, de diversos autors, editat per Phytoma España.

El llibre guanyador
Els membres del Jurat han destacat que Proyecto y diseño de Áreas Verdes, “a diferència de la bibliografia habitual sobre aquest àmbit, aporta una visió agronòmica més que no pas arquitectònica o estètica” i que a més “dóna una visió integral de totes les fases del projecte de creació d’un espai verd, des del disseny a l’execució i fins i tot de l’explotació i manteniment posteriors”. “L’espai verd és tractat en aquest llibre com un ésser viu, harmonitzant la planta amb l’entorn i integrant tots els aspectes que hi tenen relació”. El Jurat incideix a més en que —lluny del model clàssic de jardí versallesc— es planteja un espai verd integrat al territori i sostenible, amb ús de plantes autòctones, el que repercuteix en una major eficiència en el consum d’aigua i en una disminució dels problemes fitosanitaris.

Pel que fa a Pastoreo y desbroce de matorrales en Cameros Viejos, que ha obtingut una menció especial, el Jurat considera que l’interès del llibre rau en que reivindica una tècnica ancestral, l’esbrossat, que afavoreix el pasturatge i comporta avantatges mediambientals i socials. L’esbrossat incrementa la regeneració de pastures i la ramaderia intensiva —una alternativa econòmica que pot frenar el despoblament de certes àrees rurals—, a més de disminuir el nombre d’incendis i incrementar la quantitat d’aigua a les conques hídriques.

Respecte a Chequeos y árboles de decisiones en reproductores y lechones, la menció del Jurat respon a “l’esforç dels autors del llibre, que és més pròpiament un manual de camp de tècniques ramaderes, per sintetitzar els aspectes pràctics de la reproducció i la cria dels garrins”.

El Jurat ha atorgat una tercera menció a Virosis relevantes en el cultivo del tomate ja que l’obra, escrita per investigadors, “té un altíssim nivell tècnic, alhora que és molt intel·ligible i útil per al sector, tant per als agricultors com per a tècnics i especialistes en patologies vegetals”.

Increment d’obres digitals
En línies generals, el Jurat ha remarcat l’increment d’obres en format digital, que “obren una nova via de difusió en l’àmbit de les temàtiques agrícoles, ramaderes i forestals”, i ha valorat “la varietat de temàtiques tractades, així com la qualitat tècnica i científica dels llibres presentats, superior a la d’edicions anteriors, fet molt elogiable ja que denota l’esforç que estan fent autors i editorials en un moment molt complicat”.

Finalment, els membres del Jurat han volgut fer també un reconeixement al que precisament fou durant molts anys secretari del Jurat del premi, l’enginyer agrícola Hermenegild Toll i Vilaplana, traspassat aquest mes d’agost.

Un total de 29 obres han concorregut al premi, plantejat com a reconeixement a les obres publicades recentment, en format imprès o digital, que suposin una aportació remarcable al món agrari espanyol, i alhora vol promoure l’elaboració de treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que incrementin la bibliografia sobre el sector agrari. El lliurament del guardó tindrà lloc el 28 de setembre durant la cloenda de la Fira de Sant Miquel.

El Jurat del guardó està format per diversos professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers de Monts de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida i Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya).

Amb 43 edicions celebrades, el Premi del Llibre Agrari constitueix una de les activitats paral·leles més destacades i consolidades de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit. Cal recordar que la 60a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i el 29a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc, respectivament, del 25 al 28 i del 25 al 27 de setembre en el recinte firal lleidatà.

Informació relacionada

Share This Post