Inici » Àgora » Fran Garcia, especialista en teledetecció, anàlisi i interpretació de dades aplicades a l’agricultura de precisió. Propietari d’AgroMapping SL

Fran Garcia, especialista en teledetecció, anàlisi i interpretació de dades aplicades a l’agricultura de precisió. Propietari d’AgroMapping SL

Fran Garcia, especialista en teledetecció, anàlisi i interpretació de dades aplicades a l’agricultura de precisió. Propietari d’AgroMapping SL

L’Enginyer/a Especialista –

Sóc enginyer agrònom (ETSEA 2008) i doctor per la universitat de Copenhaguen (Dinamarca) on vaig especialitzar-me en tècniques de teledetecció mitjançant UAV (també coneguts com drons) per a usos en agricultura de precisió.

Des de que vaig deixar Lleida al 2007 he estat vivint, treballant i aprenent a Dinamarca, Xile, Califòrnia i Florida, on he pogut fer recerca amb els millors especialistes en teledetecció i agricultura de precisió, tant des de la vessant científica com des de la implementació a l’agricultura comercial. Finalment, l’any 2014 vaig decidir tornar a Barcelona per aplicar tot els coneixements adquirits i ajudar a les empreses agroalimentàries a implementar tècniques de teledetecció per a la gestió de les seves finques.
Vaig crear AgroMapping SL, un projecte que té com a objectiu ser el lligam perfecte entre els operadors de vol (empreses que adquireixen imatge aèria) i els tècnics de finca o agricultors, que són les persones que realitzen les operacions de maneig al camp. Aquests dos blocs del procés han estat incomunicats des de fa temps per falta d’un mitjancer capaç de comunicar-se amb els dos principals actors (pilots i agricultors).

Des d’AgroMapping i jo mateix, pensem que el valor agronòmic de la teledetecció rau en l’anàlisi i interpretació de les imatges per traduir-les en informació rellevant per a l’agricultor en forma de prescripcions de maneig agrícola. Els nostres coneixements en agricultura, teledetecció, anàlisi d’imatge, espectroscòpia i estadística multivariant ens permeten fer una interpretació de les dades desintegrant cadascun d’aquests camps, i personalitzar cada projecte per l’estratègia d’empresa de cada client. Treballo amb tot tipus de cultius i de problemes agronòmics, des de vinya al Penedès fins a kiwi a la zona central de Xile, passant per deteccions de virus en plantacions de taronja a Florida o detecció de males herbes en remolatxa sucrera a Dinamarca. Al ser una empresa jove que tot just fa un any que té activitat, a mi em toca fer una mica de tot, des de portar la part tècnica, fins a les activitats empresarials i comercials.
El meu dia a dia és variat depenent de la setmana i època de l’any. Sempre començo els dilluns organitzant la feina i objectius per a la setmana, i mentre que els mesos d’hivern em dedico bàsicament a treballs d’oficina, tot i que aprofito el tram “calmat” de la temporada agrícola per a reunir-me amb clients, fer demostracions i oferir cursos de formació. A la primavera i estiu visito el camp un o dos cops per setmana per fer validacions i seguiment dels projectes, i una gran part del temps que passo a l’oficina el dedico a fer l’anàlisi i interpretació de les dades per a cada client. Per altra banda, mai oblido que vinc de la recerca, i considero l’R+D factor clau per oferir cada dia un millor servei d’acompanyament als agricultors i empreses interessats en incorporar la gestió del l’explotació basada en mapes de cultiu. Per això, durant tot l’any porto a terme experiments pilot per a millorar els models d’anàlisi i fer proves de nous serveis. Per exemple, col·laboro estretament amb una empresa Xilena i aprofitem la diferència d’hemisferi per fer proves dels models d’estimació de collita cada 6 mesos en comptes d’haver d’esperar tota la temporada.
Les raons per les quals he decidit dedicar-me a aquesta feina són vàries:

– La primera podria ser fruit del destí que em va portar de Lleida a Dinamarca per fer un Erasmus de 6 mesos que es va allargar a una estada d’anades i vingudes d’un total de 5 anys, i on vaig conèixer professors que van esdevenir claus per que descobrís el món de la teledetecció agrícola.

– Una altra raó important és el convenciment de que l’agricultura convencional tal i com l’hem conegut fins ara, no és el model més sostenible per a fer viable la seguretat alimentaria en el futur. Hem de canviar i tecnificar l’agricultura, i ser més curosos amb l’ús d’agroquímics i substàncies contaminants pel medi ambient, per això aposto 100% per l’agricultura de precisió.

Vaig decidir tornar a Catalunya per emprendre perquè crec que tenim molt de potencial agrícola a casa nostra i considero que certes empreses agroalimentàries ja tenen la maduresa suficient com per fer un pas endavant.
El que més m’agrada de la meva feina és l’activitat canviant de cada projecte que es transforma en un nou repte pel que cal fer una petita fase d’aprenentatge i disseny experimental. Cada client té els seus objectius específics i comercials que marquen el desenvolupament del projecte, i arribar al punt d’aconseguir un bon resultat és el més satisfactori de tot plegat. La interacció amb altres persones, construir equips de treball multidisciplinars, aprendre d’altres disciplines i altra gent, tot això és el que fa la meva feina interessant. Des del petit granet de sorra que represento, espero poder ser una part activa del canvi del model de maneig agrícola, i poder acompanyar a molts agricultors cap al model d’una agricultura més sostenible mediambiental i econòmicament.

Sempre penso en la meva feina com la del traductor que ajuda a dues persones que no parlen el mateix idioma a poder-se entendre. Jo agafo les paraules en forma d’imatge que genera una part del procés i les tradueixo en informació rellevant de maneig agrícola per que la part final del procés (agricultor) pugui convertir-les en accions al camp. Crec cegament en els equips composats per persones de diferents àmbits i especialistes en el seu sector però que treballen juntes per el bé d’una idea o projecte. Per aquest motiu sempre em trobareu disposat a col·laborar en nous reptes i projectes, amb ganes d’aprendre i preparat per aportar els meus coneixements a les vostres idees.

Podeu visitar la web d’AgroMapping a www.agromapping.com i contactar amb mi per qualsevol dubte.

Share This Post