Entrevista a Miquel Aran publicada a la revista Món Rural del JARC de maig-juny 2021
Miquel Aran, Gerent del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (2018), Alhora, Representant de la delegació de Catalunya de la Sociedad Española de Ciencia del Suelo (SECS) i Representant de la secció de sòls de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) filial de l’Institut d’Estudis Catalans i representant de la demarcació de Lleida a la ICEA. Nascut a Lleida. Enginyer agrònom per la Universitat Politècnica de Catalunya. Master of Science per l’ITC d’Enschede (Holanda), especialitat: Soil Survey and Land Evaluation.
En quin punt es troba la cartografia dels sòls de Catalunya en relació amb la superfície agrària?
Si tractem de l’escala 1:250.000, Catalunya ja disposa d’aquest material, finalitzat recentment per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Parlem ja sempre en aquests productes de formats GIS i en paper. Aquest mapa és útil amb finalitats divulgatives, de coneixement general i de difusió de la ciència del sòl, que no és poca cosa. Però a efectes més operatius necessitem treballar amb escales més grans, com és el cas de l’1:25.000. Aquesta cartografia ha avançat força en els darrers anys. Està finalitzada una bona part del regadiu i altres àrees agrícoles rellevants. Aquest mapa de sòls E 1:25.000 és un projecte de necessitat de país evident. Permetrà fer l’inventari del recurs edàfic de Catalunya de forma completa i amb una gran utilitat per nombroses aplicacions: agràries, de gestió de residus orgànics, de planificació, mediambientals i d’avaluació de terres.
Quins són els temes pendents de la cartografia del sòl agrari? I per què és tan important que comptem amb una fotografia com més completa millor?
+ Llegeix més (en format digital)
Documentació relacionada
Entrevista a Miquel Aran MonRural-JARC maig-juny 2021( Format PDF)