A Lleida cada vegada hi ha més turisme que arriba per visitar els camps de presseguers i altres arbres fruiters que s’estenen sobretot a la localitat d’Aitona, al Segrià. Els “fruiters en flor” són un espectacle de color de la natura. La floració depèn de la climatologia de cada any, però habitualment les millors dates per visitar els camps de fruiters d’Aitona és entre principis i mitjans de març.
El passat 11 de març al programa de ràdio Catalunya al Dia de Catalunya Informació van entrevistar a Luis Asín, company enginyer agrònom. (AQUÍ PODEU VEURE un vídeo en el qual Luis Asín explica la manera de donar forma a l’arbre perquè els fruits tinguin millor qualitat)
Asín, que també és investigador a l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), explica que l’objectiu de l’IRTA és que l’empresa agrària sigui econòmicament competitiva. Hi ha centenars de varietats de producte però no totes són bones. Cada any n’apareixen de noves i l’IRTA les estudia i valida que siguin millors (més capacitat productiva, qualitat i temps llarg de conservació). Tot això ho fan perquè el pagès pugui ser més competitiu.
El company també va comentar que l’agricultura es perjudicarà amb el canvi climàtic; “ens hi hem d’adaptar i mitigar-ne l’efecte”, diu. En els propers anys es preveuen reducció de pluja, augment de temperatura i de radiació, i això pot ser un problema per l’arbre i la fruita, que poden perdre qualitat. Per tant és un repte intentar adaptar-se al canvi climàtic i seguir mantenint la qualitat.
Com a conclusió de l’entrevista, la feina que hi ha darrere dels arbres fruiters és coral i transversal, i concretament a la terra lleidetana, els dos grans tresors per ser competitius en l’àmbit de la fruita dolça són el sòl i el clima.