Inici » Àgora » Dades obertes georeferenciades al servei del sector agrari

Dades obertes georeferenciades al servei del sector agrari

(imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus)

(imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus)

Dades obertes georeferenciades al servei del sector agrari

El DARP ofereix dades per impulsar la utilització d’aplicacions al sector agrari i l’anàlisi del big data

El Departament d’Agricultura posa a disposició de tothom una gran quantitat de dades georeferenciades amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català.

La Declaració única agrària (DUN) és la declaració anual de l’explotació agrària que obligatòriament ha de presentar la persona titular que disposa de superfície productiva agrícola per dur a terme determinats tràmits amb el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Aquesta declaració genera una gran quantitat de dades georeferenciades que el DARP posa a disposició de tothom amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català.

Actualment, es pot accedir dins del web del DARP a les eines i bases de dades següents, que poden ser del vostre interès:

1. Aplicació CROMOS

Des de l’any 2005 es permet l’accés de cada titular a les dades declarades de les explotacions agràries en format alfanumèric i gràfic.

Les dades es poden obtenir en múltiples formats segons els diferents nivells d’usuari i necessitats: en format PDF per campanya, en format alfanumèric tipus Excel i en formats gràfics: KMZ de Google Earth o SHP (Shapefile) per a poder treballar-les amb un programa SIG (Sistema d’Informació Geogràfica), veure-les sobre el terreny en 3D o poder carregar-les al mòbil o tauleta.

Cal una clau d’accés, facilitada anualment a totes les persones declarants de la DUN, per poder descarregar les dades.

2. Base de dades de cultius DUN (mapa de cultius)

És un fitxer amb les dades declarades a la DUN georeferènciades, en el que s’inclou el producte/conreu, sistema d’explotació (secà/regadiu) per a cada municipi.

L’any 2015 es va iniciar la publicació de la base de dades de cultius DUN a Catalunya. Actualment, es troben disponibles les campanyes 2015, 2016 i 2017.

Aquestes dades poden tenir diverses utilitats. A tall d’exemple:

  • La identificació dels cultius en relació amb les parcel·les
  • Impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues o noves infraestructures (si coneixem l’àrea afectada podem conèixer quins cultius se situen en aquesta zona)
  • Els possibles canvis de conreus per a la transformació en regadiu
  • Evolució geogràfica de determinats productes
  • Possible impacte dels conreus en determinades poblacions d’animals (aus, insectes,…)
  • Estudis en relació amb l’efecte del canvi climàtic en l’agricultura

3. Dades dels recintes SIGPAC

Des de l’any 2012 el DARP aposta per l’obertura de dades i per facilitar l’accés a les dades completes de l’ús de les parcel·les agràries del Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) per a la seva descàrrega des del portal de dades obertes de la Generalitat.

S’ofereixen les dades, per comarca, de l’última campanya disponible (actualment 2017). Per a campanyes anteriors, cal fer una petició a través de la bústia del SIGPAC (sigpac.daam@gencat.cat).

4. Visor corporatiu del DARP (mapa de cultius)

El DARP disposa d’un visor propi amb diferents funcionalitats que permet la consulta de les capes de cultius, SIGPAC i altres capes segons les necessitats del usuari.

Per a qualsevol dubte, consultes i propostes de millora, us podeu posar en contacte amb el DARP a través de les bústies:

sigpac.daam@gencat.cat

dun.daam@gencat.cat

Enllaços

·         Aplicació CROMOS

·         Base de dades de cultius DUN (mapa de cultius)

·         Dades dels recintes SIGPAC

(al portal de Dades Obertes)

·         Visor corporatiu del DARP (mapa de cultius)

·         Govern obert – Dades obertes

Font: DARP

Share This Post