Inici » Àgora » Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Avui és 7 de juliol, Dia Internacional de la Conservació del Sòl. El sòl és un recurs natural essencial i no renovable que proporciona béns i serveis vitals per als ecosistemes i la vida humana. Aquest recurs natural sosté les nostres vides i per això és important que el conservem, costi el que costi.

Us deixem algunes dades sobre els sòls per destacar la seva rellevància:

  • Són fonamentals per a la producció de cultius, pinsos, fibra, combustible i filtren i depuren l’aigua. Aproximadament el 95% dels aliments mundials es produeixen al sòl. Aquest proporciona nutrients, aigua i minerals per a les plantes i els arbres, emmagatzema carboni i és la llar de milers de milions d’insectes, petits animals, bacteris i molts altres microorganismes.
  • Ajuden a regular les emissions de diòxid de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle, que és fonamental per regular el clima.
  • El maneig sostenible dels sòls és la base per abordar l’erradicació de la pobresa i el desenvolupament agrícola i rural, els quals garanteixen la seguretat alimentària i millora de la nutrició, directament relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els enginyers i enginyeres agrònomes som agents actius i responsables per assegurar la conservació dels sòls ja que tenim els coneixements que calen per comprendre el funcionament dels agrosistemes i per preveure les conseqüències de determinades pràctiques de maneig si no es fan de manera adequada (fertilització, reg, treball del sòl, tractaments, etc.), i que són específiques de cada lloc.

Si volem assegurar la supervivència futura de la humanitat, cal que conservem el sòl, ja que, què produirien els agricultors i ramaders sense sòl? Com ho subsistiria la societat?

Font: Nota de premsa Rosa Maria Poch juliol 2021

   

Share This Post