Inici » Àgora » Dossier tècnic núm. 107 “Agricultura de precisió: aplicacions al reg”

Dossier tècnic núm. 107 “Agricultura de precisió: aplicacions al reg”

Dossier tècnic núm. 107 “Agricultura de precisió: aplicacions al reg”

En el Dossier Tècnic núm.107 “Agricultura de precisió: aplicacions al reg” s’introdueix el concepte d’agricultura de precisió i es parla de com pot contribuir en l’agricultura. S’exposen, en els diferents articles del Dossier, les oportunitats que ofereix el reg de precisió i la teledetecció aplicada a l’agricultura i maneig del reg.

L’agricultura de precisió permet una millora en la gestió de les tècniques de cultius, millorant l’eficiència productiva i els efectes envers el medi ambient. El reg de precisió permet ajustar el reg de la forma més precisa a les necessitats hídriques dels cultius i proporciona una millora en l’ús de l’aigua de reg. Aquest repte de la millora de l’eficiència de l’aigua de reg és un objectiu prioritari, ja que les perspectives del canvi climàtic i, sobretot en zones de l’arc mediterrani, és i serà encara més, un recurs escàs.

L’evolució tecnològica permet la gestió de diferents problemàtiques en sòls i cultius. Amb la integració de dades i oferint una eina de decisió a l’agricultor, es contribueix a la millora de la productivitat i de la sostenibilitat territorial. En aquests camps els centres d’investigació, les universitats i les empreses privades del sector han complert els objectius de millorar les estratègies, i des de la Unió Europea s’ha empès tota aquesta creació de tecnologia en la millora de l’eficiència del reg a través de programes d’investigació i ajudes a les modernitzacions dels regadius.

Els articles inclosos en el dossier, elaborats per experts en la matèria, aborden temàtiques d’interès com l’estimació de l’evapotranspiració amb satèl·lits, la teledetecció tèrmica aerotransportada per a la detecció de l’estat hídric dels cultius, la lògica del control del reg, l’ús i avantatges dels sensors de sòl per  optimitzar la zonificació del reg i el fenotipatge de cultius extensius mitjançant eines de teledetecció.

Per últim, el Dossier inclou una entrevista amb Elías Fereres, acadèmic numerari de la Reial Acadèmica d’Enginyeria d’Espanya i un dels estudiosos més rellevants sobre enginyeria de l’aigua i del passat i futur del regadiu del nostre país. Els seus treballs d’investigació són sobre la ciència i l’enginyeria de l’aigua. Ha treballat en diversos temes com l’adaptació de les plantes a la sequera, la conservació de l’aigua i el sòl, el maneig sostenible dels recursos naturals, el reg deficitari i la productivitat de l’aigua en els sistemes agrícoles.

El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de caràcter monogràfic sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural, realitzada amb la col·laboració d’experts de l’administració, de universitats i centres de recerca i del sector.

Font: RuralCat

 

Dossier tècnic núm. 107

Consulta el dossier tècnic clicant sobre la imatge:

Share This Post