Inici » Àgora » Entrevista del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Llevant a la degana del COEAC per parlar del Congrés

Entrevista del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Llevant a la degana del COEAC per parlar del Congrés

Entrevista del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Llevant a la degana del COEAC per parlar del Congrés

Els companys del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Llevant han entrevistat a la nostra degana Conxita Villar, per parlar sobre la focalització en el repte demogràfic que tindrà el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms que se celebra els propers 26, 27, 28 i 29 d’aquest mes de setembre. Us deixem amb l’article que n’han escrit:

El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, que se celebra aquest mes a Lleida, posarà el focus al repte demogràfic

La nostra professió té una cita ineludible cada quatre anys. El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms , que se celebra entre el 26 i el 28 de setembre a Lleida, servirà per revisar diferents vessants de l’enginyeria agronòmica. I també per retrobar-se amb companys i altres agents del sector amb què compartir experiències i analitzar el complex futur que tenim al davant. La responsabilitat del sector agroalimentari per fer front als reptes d’un planeta en metamorfosi accelerada estarà damunt la taula. Hem parlat amb la degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya , Conxita Villar Mir, que exerceix d’amfitriona del congrés, per a qui el repte demogràfic “resumeix tots els desafiaments a què s’enfronta la nostra professió”.

“Sempre hem estat una professió molt reconeguda per la nostra funció essencial dins de la societat, però crec que aquests darrers quinze anys l’opinió pública ho havia oblidat. Ara la gent és més conscient dels reptes a què ens enfrontem, les conseqüències del canvi climàtic, l’acumulació de residus, l’accés a recursos escassos com l’energia i l’aigua o la pèrdua de biodiversitat. I tot això, davant d’una tendència creixent en la demanda d’aliments, per la qual cosa la nostra formació transversal ens identifica com els professionals que els podem fer front”. Ho afirma Conxita Villar Mir, degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.

El congrés se celebra a Lleida, una circumstància que per a Villar Mir és plena de significat: “Al meu entendre, el lema del congrés, Solucions de l’enginyeria agronòmica per al repte demogràfic. Enginyeria agroalimentària i medi rural, encaixa perfectament amb Lleida, que és una ciutat petita i on el pes del sector agroalimentari és molt important, cosa que permet apreciar de prop les mancances de l’entorn rural i agroalimentari, i alhora els avenços en els sistemes productius, amb una universitat que és abanderada de l’Escola d’Enginyers Agrònoms, reconeguda als rànquings internacionals”.

Desequilibri creixent
La degana del COEAC subratlla “el desequilibri que augmenta en la societat: la gent se’n va del món rural a la ciutat, es perden tradicions, cultura, es deixa de gestionar el patrimoni rural, disminueix la biodiversitat. És important l’equilibri territorial per gestionar bé el territori: cal tenir serveis, infraestructures, a nivell de banda ampla, subministrament energètic i cura mediambiental, requisits que només es poden dur a terme amb noves tecnologies i formació per adaptar-se i digitalitzar-se: si no hi ha una estratègia que inclogui totes aquestes variables, no es pot avançar”.

L’atípic estiu que hem viscut, amb temperatures extremes, incendis devastadors i sequera estructural, símptomes que evidencien el canvi climàtic, no pot ser aliè a la nostra professió. Per a Conxita Villar Mir, “el canvi demogràfic i el climàtic van lligats a escala planetària. Si no hi hagués un creixement tan pronunciat de la població, l’amenaça de l’escalfament global no seria tan gran. La corba demogràfica i la del canvi climàtic es creuen, i la ciència i el coneixement són les armes per combatre aquest desajust. Som la professió que alimenta el món. Hi ha molts professionals, però nosaltres tenim els coneixements que poden fer front al repte d’aconseguir aliments amb més austeritat i amb més eficiència. L’agricultura de precisió, la captura de CO2, la bioeconomia circular o la digitalització són algunes de les eines per fer front a aquest escenari”. Tot i que tot això no servirà de res si no hi ha un consum més conscient i sostenible.

Varietats resistents al canvi climàtic
Segons Villar Mir, hi ha alguns camps de coneixement de l’enginyeria agronòmica que es troben fora de focus, quan per la seva importància haurien d’estar més a l’abast de l’opinió pública. “La genètica és molt important per dissenyar varietats resistents al canvi climàtic, a les plagues, a les malalties i més eficients, i és un camp on s’està avançant molt. Els organismes genèticament modificats no estan ben vistos per la societat, però cada cop s’aconsegueixen a través de tècniques menys disruptives. La tendència ens indica que conviurem amb temperatures cada vegada més altes i fenòmens extrems, com la calamarsa que s’ha vist a pobles de Girona aquesta mateixa setmana. Això ens obliga a crear plantes més resistents”.

Per si encara us queden dubtes de com serà d’atractiva aquesta cita, que se celebra cada quatre anys, us deixem un llistat dels assumptes que s’abordaran al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms.

  • Ordenació del territori, paisatge i desenvolupament rural
  • Noves Tecnologies a les indústries agroalimentàries (BIM, Big data,…)
  • Nous productes alimentaris. Aliments de 5è Gamma
  • Robòtica i intel·ligència artificial, TICs, IoT, drones, satèl·lits, agricultura de precisió i les seves aplicacions al medi rural
  • Mercats de proximitat i nous mercats
  • Gestió de l’aigua (comunitats de regants), residus orgànics, plàstics i envasos
  • Valoració de la cadena agroalimentària
  • L’Enginyeria agronòmica davant del Canvi Climàtic: cap a un territori resilient
    Agroecologia i salut. Productes agroecològics i la seva distribució
  • Gestió agroeconòmica de les explotacions agroalimentàries
  • Lenginyeria agronòmica a Europa. Interaccions amb altres enginyeries a Europa
  • L’energia al sector agroalimentari. Nous enfocaments i oportunitats

Si encara no estàs inscrit/a al congrés, ho pots fer clicant aquí.

Font: Web COIAL

La nostra feina, fonamental
Des del COEAC, estem segurs que aquesta trobada servirà per constatar que la nostra feina en diferents camps és fonamental per afrontar els reptes que ens marca el futur.

Per més informació sobre el Congrés clica aquí

     

Share This Post