La importància de la gestió sostenible del Digestat i la seva valorització mitjançant l’obtenció de productes de valor afegit
El dimecres 26 de març de 2025 va tenir lloc en format presencial a la seu del Col·legi Oficial d´Enginyers Agrònoms a Barcelona i per streaming la jornada sobre la presentació de l’Estratègia Catalana del Digestat, coorganitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i oberta a tot el nostre col·lectiu.
La jornada ha coincidit amb el dia de publicació en el DOG de l’Estratègia Catalana del Digestat aprovada pel Govern, que tal com va comentar la subdirectora general d’Agricultura del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Neus Ferrete, ha de ser una peça fonamental lligada a la ja aprovada pel govern Estratègia Catalana del Biogàs, ja que no es podran assolir els objectius de descarbonització que persegueix l’Estratègia Catalana del Biogàs sense tenir ben resolta la gestió del Digestat implícit en el procés de valorització.
La subdirectora va explicar els objectius de l’estratègia i com des de l’anàlisi de les barreres normatives, econòmiques, tecnològiques, ambientals i socials que avui dia es plantegen en el sector, quins són els reptes que això planteja i, el més important, les accions que es desenvolupen en l’estratègia per garantir aquesta gestió sostenible del Digestat en l’aplicació a la fertilització dels sòls.
La jornada ha continuat amb una ponència tècnica a càrrec del Cap del programa Sostenibilitat en Biosistemes de l’IRTA, August Bonmatí, que ha fet un repàs de les tecnologies disponibles tant per a la valorització de la fracció sòlida del Digestat, com per a la fracció líquida i els aspectes de context per a definir quan i com implementar-les, destacant quins són els productes finals concentrats de valor que podran sortir al mercat com a substituts dels fertilitzants químics i la importància de les fraccions líquides restants que caldrà que vagin trobant un ús com a recurs hídric en els territoris propers a les plantes.
Finalment, una taula rodona que representava diferents actors i diferents visions dins de l’àmbit del Digestat, des de Francesc Giró, de l’Agència de Residus de Catalunya, a Martí Cabre, de l’empresa INPROG fertilitzants, així com operadors i promotors de plantes de biogàs, representats en aquesta ocasió per Núria Bernaus, de Bioenergia d´Almenar, o Jordi Jové, d´Alcarràs Bioproductors, amb una interessant experiència respecte a l’acceptació social d’aquestes instal·lacions, ha permès compartir les principals problemàtiques a les quals es veuen enfrontades aquestes instal·lacions, debatre respecte a la possibilitat de donar-li més pes a la producció de fertilitzants orgànics a partir de Digestat i assenyalar com esperen que l’Estratègia Catalana del Digestat pugui ajudar a anar vencent aquestes barreres actuals.
En el debat generat es va parlar sobre les següents qüestions:
- Com trobar solucions a la doble tramitació administrativa (pla de gestió agrícola i la de gestió de residu).
- La necessitat d’escala de les plantes de digestió i gestió de Digestats per a ser rendibles i la necessitat d’inversors locals del sector primari per ajudar a tancar el cercle d’aplicació dels productes finals.
- Que els subproductes resultants siguin rendibles pels agricultors considerant l’augment de la productivitat agrícola.
- La necessitat de la codigestió amb residus de diferent origen, tot i les traves legals, sempre garantint la qualitat d’entrada.
- Altres usos dels Digestats amb toxicitat al sòl, com són les oxidacions tèrmiques.
- Els paràmetres que cal controlar que siguin els que marquin les necessitats del cultiu i sobretot els diferents tipus de sòl.
- Altres aspectes de com haurien de ser els models d’èxit a desenvolupar per a fer realitat tant els objectius marcats tant en l’Estratègia Catalana del Digestat, com en la del Biogàs.
Aquesta jornada posa també en valor el paper dels diferents Col·legis professionals en poder treballar conjuntament per anar avançant en elements indispensables per a un desenvolupament sostenible del nostre país.
En general, la sessió va tenir molt bona acollida entre els assistents. Des del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya agraïm als ponents per la seva participació i explicacions així com als assistents que van participar presencialment en la jornada i els assistents que es van connectar per seguir-la en línia.
Vídeo de la jornada “Estratègia Catalana del Digestat”
Presentacions de la jornada
- Presentació de l’Estratègia Catalana del Digestat
- Tecnologies de transformació del digestat: quines i quan utilitzar-les