A l’article del diari econòmic Expansión, publicat el 22 de juny, Ortega afirma que “el nostre estratègic sector agroalimentari està patint de forma molt directa els canvis i alteracions dels mercats” i que “l’enorme pujada dels costos energètics, metèries primera i les dificultats en la logística estan derivant en un clar ajustament de la baixa rentabilitat”. També parla del factor climatologia, que encara empitjora tota aquesta situació, provocant una reducció de la producció. A més, Ortega explica que s’hi han d’afegir els efectes de les lleis d’envasos i cadena alimentària, així com els ODS i la sostenibilitat, els quals afectaran també als costos i recursos del sector.
El company explica que “aquest gran totum revolutum de factors genera reaccions immediates tendents a revisar els terminis i les polítiques derivades del Green Deal/Farm to Fork. Estratègia clau de la UE per la seva competitivitat en l’agroalimentació mundial a la qual s’afegeixen determinats aspectes propis, expressats i no concretats, de la Política Agrària Comuna (PAC) o tòtems i barreres fonamentades en temes sanitaris o genètics que en conjunt generen incertesa i certa falta de lideratge i decisió”.
Fernando Ortega demana que s’obrin les mires i es treballi amb la visió a mig-llarg temini, amb la innovació com a factor de canvi i la tecnologia com a eina clau per la transformació. I per acabar, diu que “és necessari depositar la confiança en el sector agroalimentari. Sempre hi ha una llum d’esperança”.