#CongresoAgrónomos #CongrésNacionalDEnginyersAgrònoms
El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms presentarà noves propostes transversals aplicables a curt i mitjà termini: un sistema agroalimentari digital, circular i col·laboratiu
A menys de dues setmanes de l’inici del Congrés, s’ha celebrat aquest 14 de setembre, al Saló d’Actes l’IIE de Madrid, la presentació oficial davant dels mitjans de comunicació. Aquesta ha comptat amb la presència de la degana del COEAC Conxita Villar, la presidenta d’ANIA Mª Cruz Díaz Álvarez, el president del CGCOIA Baldomero Segura García del Río, el degà del COIACC Francisco González Torres, el degà del COIAA Jerónimo Cejudo Galán i el vocal d’Afers Exteriors del COEAC i vocal d’ANIA Carles Estaran, acompanyats també del secretari tècnic d’ANIA José Maria Martínez.
Ressò als mitjans de comunicació
- Agronews Castilla y León (24/09/22) – V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos: Soluciones de la ingeniería agronómica para el reto demográfico
- La Razón (23/09/22) – La agricultura demuestra ser un sector heroico
- Segre.com (22/09/22) – Lleida acull el Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms del 26 al 29 de setembre
- Enoviticultura (22/09/22) – V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos
- ecomercioagrario.com (22/09/22) – El medio rural es clave para la seguridad alimentaria
- Agroinformación.com (20/09/22) –Los ingenieros agrónomos insisten en que el medio rural es una pieza clave de la seguridad alimentaria
- ES Radio. Kilómetro cero (19/09/22) – Minut 0:41
- Onda Regional de Murcia (16/09/22) – Entrevista a Mª Cruz, presidenta de ANIA
- Agronews Comunitat Valenciana (15/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra pasa por reducir el consumo de energía en la producción de alimentos
- Revista Agricultura (15/09/22) – La celebración del V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos ya tiene fecha
- Revista Aral (15/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra, ligado a reducir la energía en la producción alimentaria
- Revista Phytoma (15/09/22) – El V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos aborda el reto demográfico
- Agronegocios (15/09/22) – El V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos abordará la reducción del consumo de energía en la producción de alimento
- La Tribuna Talavera (15/09/22) – Los agrónomos buscan ahorrar en la energía de la producción alimentaria
- Agroinformación.com (14/09/22) – Solución de los agrónomos ante la cesta de la compra: reducir el consumo de energía en la producción de alimentosía
- Murcia.com (14/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra pasa por reducir el consumo de energía en la producción de alimentos
- Cuaderno Agrario (14/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra pasa por reducir el consumo de energía en la producción de alimentos, según ANIA
- Interempresas (14/09/22) – El V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos se celebrará del 26 al 28 de septiembre en Lleida
- Indisa (14/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra pasa por reducir el consumo de energía en la producción de alimentos, según ANIA
- Qcom.es (14/09/22) – El V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos se celebrará en Lleida del 26 al 28 de septiembre
- Agronoticias.es (14/09/22) – Abaratar el precio de la cesta de la compra pasa por reducir el consumo de energía en la producción de alimentos, según ANIA
Presentació del Congrés
Els propers 26, 27, 28 i 29 de setembre tindrà lloc a la Llotja de Lleida el V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms, organitzat pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) juntament amb l’Asociació Nacional d’Enginyers Agrònoms (ANIA) i el Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms (CGCOIA).
El món rural és l’actor fonamental per garantir la seguretat alimentària, custodiar el territori i, a la conjuntura actual, mitigar la crisi energètica. Aquests són els reptes que s’abordaran al V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms. Sota el lema Solucions de l’enginyeria agronòmica per al repte demogràfic , el congrés reunirà tots els agents implicats en el desenvolupament de l’activitat agroalimentària. Es donaran cita centenars d’enginyers agrònoms, empreses, universitats, administracions i directius autonòmics per exposar i debatre sobre els problemes a què s’enfronta en aquest moment el sector i els reptes del futur.
Abaratir el preu de la cistella de la compra passa per reduir el consum d’energia a la producció d’aliments, segons ANIA
En un context actual d’increment desbocat dels preus, és clau aconseguir eines des de l’àmbit rural que assegurin la producció d’aliments propers i accessibles a tota la població. I aquest és un dels reptes que abordarà el Congrés. Això significa no sols proporcionar productes saludables per al benestar de les persones, sinó també assegurar la quantitat suficient d’aliments, que siguin propers i accessibles per a tothom.
Tindran un paper protagonista l’ús de les solucions tecnològiques necessàries per optimitzar processos, integrar biosistemes i reduir el malbaratament alimentari. A més, al complex escenari que s’està vivint actualment, segur que el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i l’accés a les primeres matèries centraran els debats dels especialistes. També es parlarà de la despoblació rural com a problema social, ecològic i econòmic, exposant casos d’èxit i propostes per rendibilitzar els serveis ambientals que es presten o es poden arribar a prestar des del medi rural.
Les enginyeres i enginyers agrònoms, impulsors d’una agricultura sostenible, transversal i interconnectada
Avui, més que mai, la recerca de l’eficiència és un punt crític dins del sector agroalimentari. Els límits del nostre planeta ens estan obligant a gestionar els ecosistemes, la biodiversitat i els recursos naturals amb criteris d’economia circular, i per això el paper dels enginyers agrònoms és vital, perquè són els responsables de connectar els biosistemes per produir aliments de qualitat de manera eficient i sostenible.
Ja no només es tracta de produir aliments, es tracta que l’empremta energètica que han deixat els aliments que tenim al plat de menjar que ens menjarem avui sigui el més petita possible, i això passa per desplegar totes les opcions d’economia circular, incrementar l’eficiència en la producció i, molt especialment, reduir el malbaratament alimentari en totes les fases.
El V Congrés Nacional d’Enginyers Agrònoms vol presentar noves propostes transversals aplicables a curt i mitjà termini: un sistema agroalimentari digital, circular i col·laboratiu. Hi participaran un gran nombre d’empreses, autoritats governamentals, polítiques i tècniques de tot Espanya, i també un representant de la FAO.
Font: Web Congrés (congresoagronomos.es)