L’Enginyer/a Especialista –
Sóc enginyer agrònom des del 2016, any que vaig finalitzar els estudis a la Universitat de Lleida i prèviament havent cursat el Grau d’Enginyeria Agroalimentària a la Universitat de Girona.
Em considero una persona apassionada per l’agricultura i l’agronomia. Aquest fet rau en què he viscut i après de molt a prop la implicació de la feina de camp així com la vida quotidiana en un entorn rural. Actualment, juntament amb el meu pare, gestionem la petita finca familiar de cultius herbacis d’unes 30 ha situada a Gaüses – Baix Empordà.
Dins de les nostres possibilitats tècnic-econòmiques, intentem aplicar les bases de l’agricultura de precisió, és a dir, realitzem un maneig diferencial d’inputs a nivell intraparcel·lari i interparcel·lari a partir de l’estudi de la variabilitat espacial del binomi sòl-cultiu. Aquest model de gestió que intentem anar consolidant pretén demostrar l’aplicabilitat de l’agricultura de precisió dins d’una explotació agrària petita potenciant el coneixement i emprant la mínima inversió tecnològica tant en software com en hardware.
En ple segle XXI i dins d’un sector agrícola immers en una revolució digital, o conegut com a agricultura 4.0 a efectes de màrqueting, l’ús de la tecnologia (sistemes de posicionament, sensors, IoT, Big Data, etc) genera beneficis econòmics i ambientals a l’escala local (explotació) que incideixen directament a l’escala global, és a dir, a la societat.
No obstant, també és essencial ressaltar que les bases de l’agricultura de precisió ja eren aplicades pels nostres avantpassats, els quals amb la seva expertesa i experiència ja optimitzaven els recursos i realitzaven aplicacions variables d’inputs a les finques.
Durant l’etapa acadèmica, la qual em va aportar una visió àmplia del sistema agroalimentari, vaig decantar-me per l’àmbit de la recerca aplicada al sector agrícola. Aquest fet queda palès en les dues experiències europees a les universitats de Bologna i Montpellier on vaig realitzar els treballs finals de carrera i a les dues estades laborals a l’IRTA Mas Badia.
Una de les premisses inculcades arran del desenvolupament dels anteriors projectes de R+D+i, extrapolables a qualsevol sector, és el poder de les dades, és a dir, el tractament d’aquestes alhora d’obtenir resultats.
Respecte l’àmbit laboral i després d’un any a l’empresa privada col·laborant en projectes d’indústries agroalimentàries, actualment estic com a tècnic al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, concretament al Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries. Recentment, hem iniciat una nova competència basada en el control del compliment de la Llei 12/2013, de mesures per a la millora del funcionament de la cadena alimentària, dins l’àmbit català.
La nostra tasca consisteix en inspeccionar els operadors de la cadena alimentària (des de productors fins a distribuïdors) per tal que totes les transaccions comercials de productes agroalimentaris estiguin emparades per contractes alimentaris on hi consti un preu, i es pagui dins del termini segons la legislació vigent (30 dies per a productes peribles i 60 pels altres).
L’objectiu de l’esmentada Llei és aconseguir una cadena alimentària equilibrada, lleial, transparent i justa, potenciant la protecció de l’agricultor o operador dèbil de la relació comercial en front clàusules abusives, modificacions de contracte, pràctiques comercials deslleials, etc.