Els objectius d’aquest PERTE són modernitzar el sector i avançar cap a una gestió més eficient i sostenible
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), va aprovar el passat 22 de març el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua, una eina per transformar i modernitzar els sistemes de gestió de l’aigua al nostre país, tant al cicle urbà com al regadiu i la indústria.
El PERTE per digitalitzar el cicle de l’aigua és el tercer dels impulsats pel MITECO després del PERTE d’Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge (ERHA) i el PERTE d’Economia Circular presentat al començament d’aquest mateix mes.
Línies de treball del PERTE
El projecte mobilitzarà més de 3.000 milions d’euros, entre fons públics i privats, i crearà al voltant de 3.500 llocs de treball, obrint nous nínxols professionals al sector. La línia d’actuació més potent del PERTE serà la posada en marxa d’ajuts per impulsar la digitalització del cicle urbà de l’aigua, el regadiu i la indústria.
Per augmentar la governança i la transparència, es crearà l’Observatori de la Gestió de l’Aigua a Espanya i s’atorgarà un segell de qualitat als usuaris amb millors pràctiques en el maneig del recurs hídric.
Aquest projecte impulsa l’ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l’aigua, cosa que permetrà millorar la seva governança i transparència, augmentar-ne l’eficiència, reduir les pèrdues a les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals.
El PERTE de Digitalització del Cicle de l’Aigua incidirà sobretot en aquests àmbits:
- IMPULS EN SECTORS ESTRATÈGICS
- NOVES TECNOLOGIES AL CICLE URBÀ I INDUSTRIAL
- DIGITALITZACIÓ DE REGADIUS
- NOVES TECNOLOGIES I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
- ADAPTACIÓ DEL MARC NORMATIU
- FORMACIÓ
- CLAU A LA RECUPERACIÓ
El Projecte s’aprova en un moment crucial per al sector
Aquest sector fa anys que treballa per millorar la gestió i la governança d’un recurs cada vegada més escàs. Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més estrès hídric. L’últim informe de l’IPCC ressalta una mica cada cop més evident: l’aigua i el canvi climàtic estan intrínsecament vinculats. En els propers anys es preveuen disminucions de fins al 25% del recurs a tot el país i del 40% al sud-est peninsular per a finals de segle.
Les variacions atmosfèriques i climatològiques més grans causades pel canvi climàtic suposaran una major incertesa en la disponibilitat del recurs, per la qual cosa conèixer amb exactitud les reserves, subministraments, consums actuals i demandes futures resulta necessari per garantir la nostra seguretat hídrica. En aquest sentit, “l’ús de les noves tecnologies per aconseguir una informació precisa i actualitzada en sectors com el cicle urbà de l’aigua, el regadiu i la indústria ens permetran tenir una millor capacitat de control i gestió del recurs“, ha subratllat la vicepresidenta Teresa Ribera.
Font: Web MITECO