Inici » Àgora » El Col·legi participa en la darrera sessió del Cicle de la Descarbonització de l’Economia i la Societat Catalanes sobre Sector Primari

El Col·legi participa en la darrera sessió del Cicle de la Descarbonització de l’Economia i la Societat Catalanes sobre Sector Primari

El Col·legi participa en la darrera sessió del Cicle de la Descarbonització de l’Economia i la Societat Catalanes sobre Sector Primari

CICLE D’AUDIÈNCIES ORGANITZAT PEL CADS

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) impulsa una reflexió a iniciativa pròpia sobre la descarbonització de l’economia i societat catalanes. En aquesta reflexió s’identificaran els mecanismes a través dels quals els principals sectors de l’economia poden reduir la seva dependència en combustibles fòssils i s’analitzaran els reptes i oportunitats que es presenten. Per això el CADS ha organitzat 7 sessions on més de 40 persones expertes procedents de l’àmbit institucional, acadèmic, empresarial i social compartiran la seva visió sobre la descarbonització en els múltiples àmbits consumidors (transport, sector elèctric, indústria, sectors domèstic i servei i agrari). Les sessions han tingut lloc en format virtual i han comptat amb un total de 43 ponentsVisualitza aquí les jornades passades

El dijous 9 de juny es va celebrar l’última d’aquestes sessions, aquesta vegada sobre el Sector Primari, que va comptar amb la ponència de la companya enginyera agrònoma Verónica Kuchinow:

ÚLTIMA SESSIÓ: SECTOR PRIMARI

Si bé el sector primari representa menys del 2% del consum directe de combustibles fòssils, la reducció d’aquest consum suposa un repte per a l’activitat agrícola, ramadera, forestal i pesquera. Al mateix temps, però, el sector primari ofereix fonts d’energia alternatives que poden contribuir a la descarbonització de l’economia i la societat catalanes. Aquestes qüestions, entre altres, van centrar la darrera sessió del cicle sobre descarbonització, que comptà amb la participació de 7 persones ponents.

El moderador de la sessió va ser Arnau Queralt i Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). Ell va fer la introducció i va anar presentant als diferents ponents, així com moderar el debat final.

El primer ponent va ser Francesc Reguant i Fosas, president de la Comissió d’economia agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya; seguidament, va ser el torn de Marta Rivera Ferre, professora d’investigació al centre Ingenio del CSIC a la Universitat Politècnica de València; a continuació va ser la ponència de Sergio Ponsá Salas, director del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic.

La companya i presidenta de la Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del COEAC Verónica Kuchinow Tudury va parlar bàsicament sobre sobirania energètica i sobirania alimentària (descarrega aquí la presentació de diapositives). Algunes de les afirmacions que va comentar durant la ponència són:

  • L’agricultura és una peça clau per arribar al 100% de la descarbonització
  • Necessitem 10.000MWh d’energia renovable a Catalunya i necessitaríem unes 20.000ha de terreny per a crear-la
  • Més del 50% del territori català té una pendent superior al 20%, que hi fa inviable la producció
  • L’agricultura consumeix molta aigua
  • Per poder compatibilitzar l’energia eòlica i fotovoltaica amb la producció agrícola s’han d’augmentar el rendiment i l’eficiència dels conreus. Per poder fer-ho, s’hauria d’invertir en agricultura de precisió, agricultura regenerativa i l’eficiència de l’ús de l’aigua.
  • La combinació de conreu i generació d’energia també és possible, com per exemple amb l’agrovoltarisme.
  • Necessitem un canvi de governança. Aquests processos són vius, depenen de la climatologia i les condicions de l’entorn de vida, cosa que ho fa complicat de regular.
  • No ens podem permetre perdre més sòl. Potser caldria valorar i premiar les empreses agropecuàries que facin les coses ben fetes.
  • Incidim que calen canvis de polítiques, a banda de les millores tecnològiques que ja estem treballant
  • Des del Col·legi, estem disposats i oberts a col·laborar amb el canvi de polítiques del sector.

Després van fer també les ponències Andreu Ferrer Taverna, coordinador de l’equip tècnic d’Unió de Pagesos; Míriam Piqué Nicolau, responsable de Gestió forestal Multifuncional del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i Anna Sanitjas i Olea, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, es va generar un debat entre els ponents, partint de les preguntes que havien anat fent les persones assistents.

         

Share This Post