Inici » Àgora » 1a Celebració del Dia Internacional de la Sanitat Vegetal, el 12 de maig de 2022

1a Celebració del Dia Internacional de la Sanitat Vegetal, el 12 de maig de 2022

1a Celebració del Dia Internacional de la Sanitat Vegetal, el 12 de maig de 2022

12 de maig, el Dia Internacional de la Sanitat Vegetal

Les Nacions Unides van designar el 12 de maig Dia Internacional de la Sanitat Vegetal per tal de crear consciència mundial sobre el fet que la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a posar fi a la fam, reduir la pobresa, protegir la biodiversitat i el medi ambient i potenciar el desenvolupament econòmic. El Dia és un llegat clau de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal (2020).

La creació d’aquesta efemèride es va originar mitjançant una Resolució emesa per l’Organització de les Nacions Unides, aprovada l’any 2021. Per tant, aquest 12 de maig de 2022 es converteix en la primera celebració d’aquest dia. A més, la creació d’aquest dia internacional té la finalitat de contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per a l’any 2030.

Què és la sanitat vegetal?

La Sanitat Vegetal és una disciplina que aplica un conjunt de mesures destinades al control i prevenció de plagues, males herbes i altres organismes que generen malalties a les plantes, evitant la seva dispersió a altres àrees a través de la interacció humana.

Constitueix un aspecte essencial per assegurar els recursos vegetals mitjançant ecosistemes estables i sostenibles i garanteix la seguretat alimentària de la població mundial en la producció d’aliments aptes per al consum humà.

Dades interessants sobre la importància de la sanitat vegetal

  • D’acord a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) anualment el 40% dels cultius a nivell mundial es fan malbé a causa de les plagues. Això genera pèrdues comercials en productes agrícoles, calculades en més de 220.000 milions de dòlars anuals.
  • S’estima que per a l’any 2050 la producció agrícola haurà d’augmentar aproximadament un 60% per satisfer les necessitats alimentàries de la població, a causa del seu creixement.
  • Les plantes constitueixen el 80% dels aliments que consumim i generen el 98% de l’oxigen del planeta.
  • L’increment substancial del comerç i els viatges internacionals incidirà en el risc de propagació de plagues i malalties de les plantes en altres àrees geogràfiques.
  • El comerç de productes agrícoles es va triplicar durant la darrera dècada, amb un valor estimat d’1,7 bilions de dòlars.

Vídeo sobre el Dia Internacional de la Sanitat Vegetal 2022

Des de l’Organització d’alimentació i agricultura de les Nacions Unides (Food and Agriculture Organization of the United Nations) han creat el següent vídeo, per presentar el Dia Internacional de la Sanitat Vegetal 2022:

La mateixa organització de les Nacions Unides ens demana que compartim aquest dia a les xarxes socials amb les etiquetes següents:

#SanitatVegetal #SanidadVegetal #PlantHealth 

Font: Web Día Internacional de i Web FAO

  

Share This Post