Inici » Àgora » El company Jesús Pomar, catedràtic de la UdL, guanya el premi a la millor novetat tècnica al I Congrés de Porcí EXAFAN

El company Jesús Pomar, catedràtic de la UdL, guanya el premi a la millor novetat tècnica al I Congrés de Porcí EXAFAN

El company Jesús Pomar, catedràtic de la UdL, guanya el premi a la millor novetat tècnica al I Congrés de Porcí EXAFAN
Porcs alimentant-se amb el nou sistema ideat per la UdL. Font: La Mañana

Un robot per a granges de porcí fet a la UdL rep un premi com a millor novetat tècnica en un congrés a Saragossa

Es tracta d’un sistema dissenyat per a obtenir el màxim rendiment de l’alimentació reduint la producció de residus contaminants i costos.

El sistema intel·ligent d’alimentació de precisió (IPF) per a granges de porcí desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) ha estat guardonat amb el premi a la millor novetat tècnica al primer Congrés Porcí EXAFAN, a Saragossa. Es tracta d’un sistema robotitzat patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL avalat per més de 10 anys de recerca en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada. L’IPF s’ha dissenyat per a obtenir el màxim rendiment de l’alimentació, reduint la producció de residus contaminants i els costos de producció, mentre augmenta la qualitat alimentària.

Els equips identifiquen, pesen i dosifiquen als animals de forma individualitzada mitjançant cròtals d’identificació electrònica, subministrant la ració i composició adequada a cada individu. El software central gestiona tots els animals presents en la nau i el propi sistema (estoc de pinso o pes mitjà del lot, entre d’altres) per a prendre les decisions necessàries a cada moment, optimitzant la gestió de la granja.

L’estalvi en el consum de pinso oscil·la entre el 13% i el 35%. També es redueixen les emissions de metà i nitrogen (en forma d’amoníac i nitrits). Un altre dels avantatges, segons els seus promotors, és la disminució del consum d’antibiòtics ja que els fàrmacs s’administren de forma individualitzada.

El responsable del projecte d’aquest sistema robotitzat per a granges és el catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, Jesús Pomar, que va assistir al congrés d’EXAFAN amb el també catedràtic de l’ETSEA Joaquim Balcells. Pomar va parlar sobre alimentació de precisió i granges intel·ligents, mentre Balcells ho va fer sobre genètica i nutrició porcina.

 

FONT: La Mañana

Enllaç a la publicació

Share This Post