Inici » Àgora » Interessant visita a Granja San José

Interessant visita a Granja San José

Interessant visita a Granja San José

El dissabte 10 de març un grup de membres del  COEAC vam visitar la granja San José, situada al terme municipal de Tamarite de Litera (Osca), una de les explotacions de vacú de llet, més grans d’Espanya.

En aquesta granja ens van rebre el propietari, Sr. Jaume Pont, i el  Sr. Lluís Xanxo Director de Producció Agrícola, ambdós enginyers Agrònoms, els quals ens van fer unes explicacions molt interessants.

El Sr. Pont ens va explicar la historia de la granja, des dels seus inicis, que l’havia iniciat el seu avi i  que ha passat de generació a generació.

La granja es basa en un mètode de benestar animal, que al mateix temps que compleix la normativa de benestar , també els comporta una millora de producció,  quan més a gust es troba la vaca, menys estrès té i  produeix més llet i de més bona qualitat.

              

La referència d’aquesta granja és la qualitat que volen donar al producte

Granja San José té el certificat de benestar animal (AENOR Conform),  basat en el referencial europeu Wellfare Quality i que garanteix : bona alimentació de les vaques, bon estat de salut, bon allotjament i cures adequades a les necessitats de l’espècie. Ells mateixos produeixen l’aliment de les vaques, conreen el farratge i el recol·lecten quan encara no està molt crescut, per a obtenir la millor qualitat.

Ens van ensenyar  l’emmagatzematge de l’ aliment, com  queda de comprimit i compactat.

       

Visitàrem les naus  on reposen les vaques, instal·lacions molt airejades per a facilitar la bona ventilació, tot i així també hi ha uns ventiladors que s’activen junt amb uns ruixadors, quan la temperatura ambiental supera els 20 graus

També ens van ensenyar la sala de munyir, on  en una hora poden passar 500 vaques per a ser munyides, sala circular, molt modernitzada, on en cada encasellat queda encaixada una vaca  per a ser munyida, i així de forma individual es registra la quantitat de llet de cada vaca.

        

Un cop encasellades, primer les ruixen i activen els mugrons, després les renten les mamelles i seguidament les posen a la màquina munyidora.  Un cop han acabat de munyir una màquina  ruixa els mugrons amb un líquid (iode) que fa de segelladora  per a què  es tanquin i no entrin bactèries.

La llet que produeixen la transporten a les fàbriques d’ATO, diàriament, inclús el cap de setmana, que s’envasa al mateix dia i així existeix més seguretat alimentària, menys risc que els bacteris proliferin.

A l’ acabar es va repartir com a obsequi uns brics de llet ATO als assistents.

Moltes gràcies a  Granja San José per a mostrar-nos les seves instal·lacions i per la bona rebuda!!!

Share This Post