A principis del mes de juny de 2021 ha estat publicat el Reial Decret 390/2021 , d’1 de juny, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, que deroga el Reial Decret 235/2013 que regula el procediment de certificació energètica d’edificis, que estava en vigor fins el 3 de juny de 2021.
El motiu principal pel qual es modifica el RD 235/2013 consisteix en la seva adaptació a les obligacions derivades de la Directiva UE 2018/844 de el Parlament Europeu i de Consell. Una directiva que d’altra banda modifica a la 2010/31 / UE d’eficiència energètica dels edificis. També modifica a la 2012/27 / UE relativa a l’eficiència energètica en general
Des de l’1 de juny de 2013, la presentació o posada a disposició dels compradors o arrendataris del certificat d’eficiència energètica de la totalitat o part d’un edifici, segons correspongui, serà exigible per als contractes de compravenda o arrendament celebrats a partir d’aquesta data.
Ara, els requisits mínims d’eficiència energètica dels edificis o parts dels mateixos venen definits a la RD 390/2021, que pots descarregar a la fi de la notícia.
Com venim informant l’Enginyer Agrònom és tècnic competent
Reconegut pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per a la redacció i signatura dels certificats d’eficiència energètica dels edificis (C EE)
Tècnic competent: tècnic que estigui en possessió de qualsevol de les titulacions acadèmiques i professionals habilitants per a la redacció de qualsevol dels projectes d’edificació o per a la direcció d’obres i direcció d’execució d’obres d’edificació, segons el que estableix la Llei 38 / 1999, de 5 de novembre, d’Ordenació de l’Edificació, o per a la subscripció de certificats d’eficiència energètica
Els edificis d’ús industrial i / o agrari sense ús residencial amb baixa demanda energètica segueixen estant exclosos de l’obligatorietat del Certificat d’EEE, de moment.
Els principals canvis que afecten la pròpia certificació d’edificis són:
Ampliació del parc edificatori que està obligat a disposar de CEE.
- Estan obligats a disposar d’CEE els edificis amb una superfície útil total superior a 500 m 2 i destinats a ús administratiu, sanitari, comercial, residencial públic, docent, cultural, recreatiu, logístic, hostaler o esportiu.
- Els edificis ocupats per l’administració pública, amb una superfície útil total superior a 250 m 2 , també tenen obligatorietat de realitzar el CEE, independentment de la freqüència i afluència de públic al mateix.
- CEE Els immobles que hagin de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) i que es vagin a rehabilitar mitjançant millores d’eficiència energètica, també tenen obligatorietat de realitzar el CEE.
Millora de procediments i actualització.
- Obligatorietat de realitzar, al menys, una visita presencial a l’immoble amb una antelació màxima de tres mesos abans de l’emissió del certificat.
- Termini màxim d’un mes per a la presentació de l’CEE davant l’òrgan competent, a comptar de la data d’emissió (si la comunitat autònoma no estableix un altre termini).
Validesa de l’informe CEE.
- Es redueix de 10 a 5 anys la validesa de l’CEE només quan la qualificació energètica sigui G . En la resta dels casos (qualificacions de l’A a la F) es mantenen els 10 anys.
Aquest nou reial decret modifica , a més, apartats d’altres normatives:
- Modifica els arts. 5.1, 7.b), 8.1.b) i annex I de l’ RD 56/2016 , de 12 de febrer. (Auditories energètiques)
- Modifica l’apartat 31 de l’RD 178/2021, de 23 de març (nou RITE) per corregir un error de nomenclatura que podria donar lloc a problemes d’interpretació a l’hora d’aplicar-lo.
Inclou la necessària inspecció de les auditories energètiques realitzades per auditors interns.
Modifica el contingut del model de comunicació relatiu a la realització d’una auditoria energètica, incloent més detall en la informació de l’empresa, dels seus consums energètics, dels estalvis identificats i de les mesures implementades com a resultat de les auditories energètiques realitzades prèviament.
3.Transposa parcialment la Directiva (UE) 2018/844, de 30 de maig.