L’oficina pretén aglutinar en un únic espai tota la informació sobre la incorporació dels joves al sector agroalimentari i rural, des d’ajuts, formació, experiències compartides, suport i assessorament.
La nova oficina virtual El Planter vol ser un punt de trobada i d’informació per a tots els joves que decideixen incorporar-se a l’activitat agrària a Catalunya i amb una atenció especial pels que no tenen experiència prèvia en el sector.
A l’apartat Ser pagès/a? es recullen algunes orientacions i consideracions bàsiques que cal tenir en compte abans i durant el procés d’esdevenir pagès/a i que va adreçat als joves que no tenen una experiència prèvia en el sector i el seu origen no és agrari.
L’oficina també vol orientar els joves a instal·lar-se a l’empresa agrària, oferint informació sobre els ajuts de primera instal·lació de joves agricultors/res o l’ajut de millora a la competitivitat de les explotacions agràries, l’ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries i l’ajut de diversificació agrària, així com també sobre els ajuts agroambientals i d’agricultura i ramaderia ecològica, com els ajuts directes de la PAC.
Un altre dels aspectes a tenir en compte és el Pla d’Empresa, que és una descripció dels aspectes productius, econòmics, tècnics, mediambientals, paisatgístics i sociolaborals de l’explotació on es vol instal·lar i inclou una part amb l’expectativa de futur.
A l’oficina els usuaris també podran accedir a les experiències d’altres joves que s’han iniciat amb èxit al sector agrari, a més d’obtenir suport administratiu i legislatiu i assessorament a través de les Escoles Agràries, les oficines comarcals del DARP, les entitats col·laboradores i la figura del dinamitzador de joves, una prova pilot que està duent a terme el DARP al Camp de Tarragona i a Girona per reforçar la instal·lació de joves.
L’oficina també ofereix l’enllaç directe a l’Observatori de Joves, una eina de consulta dels joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015 amb l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors/res i/o els ajuts directes de la PAC on es pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe, producció ecològica i servirà per fer un seguiment de l’evolució o tendència dels joves que s’instal·len a Catalunya.
A la nova oficina també es poden consultar les notícies més destacades relacionades amb els joves del camp i enllaços d’interès als Aplecs dels joves al camp, formació, agenda, premis PITA en la modalitat Joves Emprenedors/es Innovadors/es o als projectes Leader i Odisseu, entre d’altres.
Font: RuralCat