Inici » Àgora » UPCI defensa el manteniment de la classificació diferenciada entre els Cossos d’Enginyers i d’Enginyers Tècnics a la funció pública

UPCI defensa el manteniment de la classificació diferenciada entre els Cossos d’Enginyers i d’Enginyers Tècnics a la funció pública

UPCI defensa el manteniment de la classificació diferenciada entre els Cossos d’Enginyers i d’Enginyers Tècnics a la funció pública

Comunicat institucional

La Unió Professional de Col·legis d’Enginyers (UPCI), que representa les organitzacions col·legials de les principals branques de l’enginyeria amb titulació de màster habilitant, manifesta la seva total disconformitat amb la moció aprovada el 20 de maig per la Comissió de Funció Pública del Senat, a proposta del Grup Parlamentari Popular. En aquesta moció s’insta el Govern a “adoptar totes les mesures necessàries i les modificacions normatives pertinents a fi de possibilitar la reclassificació dels cossos d’enginyers tècnics i arquitectes tècnics al grup de classificació professional A1 del personal funcionari de carrera”.

Tot i que aquesta moció no té valor jurídic ni efectes vinculants, suposa un qüestionament d’un sistema de classificació professional que respon a diferències objectives i legalment reconegudes en formació, atribucions professionals i nivell de responsabilitat.

Classificació professional basada en formació i competències

Actualment, els Cossos d’Enginyers de l’Estat estan classificats al subgrup A1, mentre que els Cossos d’Enginyers Tècnics es troben al subgrup A2, d’acord amb l’article 76 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. Aquesta distinció no és arbitrària, sinó que es basa en el nivell acadèmic diferent, l’abast competencial i el contingut de les proves d’accés.

Els títols de màster habilitant en enginyeria tenen un nivell superior als de grau en enginyeria, tant en durada com en continguts i capacitats adquirides. Per accedir al títol d’enginyer cal haver cursat prèviament un grau a la branca corresponent, seguit pel màster habilitant. Aquest itinerari acadèmic proporciona una formació més extensa, que permet assumir funcions de més responsabilitat tècnica, directiva i organitzativa.

Els títols de Màster en Enginyeria corresponen al nivell 3 del MECES (Marc Espanyol de Qualificacions per a l’Educació Superior) i al nivell 7 de l’EQF (Marc Europeu de Qualificacions). Aquests nivells estan reconeguts a la Directiva 2005/36/CE del Parlament Europeu i del Consell, i la seva transposició a la legislació espanyola mitjançant els Reials Decrets 1837/2008 i 581/2017 . Al model actual, els enginyers cursen sis anys de formació superior (quatre de grau i dos de màster), davant dels quatre anys dels graus en enginyeria que habiliten per a l’exercici de les professions d’Enginyeria Tècnica.

Per la seva banda, els títols d’Enginyeria Tècnica o de Grau se situen al nivell 2 MECES i al nivell 6 EQF , cosa que reflecteix un nivell de qualificació inferior en el marc universitari i professional.

Diferències en atribucions professionals i nivell de responsabilitat

Més enllà de l’àmbit acadèmic, les diferències entre enginyers i enginyers tècnics es reflecteixen també a les seves atribucions professionals . Els enginyers tenen competència plena i global a la seva branca tecnològica, mentre que els enginyers tècnics veuen les seves competències limitades a l’especialitat cursada , d’acord amb la normativa vigent. Aquesta restricció repercuteix en una menor amplitud de funcions i en un nivell de responsabilitat més reduït, cosa que justifica una classificació diferent a l’accés a la funció pública.

Les proves d’accés als cossos també reflecteixen aquesta diferència de nivell, i són més exigents i completes en el cas dels cossos d’enginyers classificats al subgrup A1.

L’Estat i l’Administració han valorat històricament aquesta diferenciació per organitzar l’estructura funcionarial d’acord amb els principis d’eficàcia, proporcionalitat i adequació al nivell competencial requerit a cada lloc.

Rebuig a mesures que dilueixin el sistema de classificació

La proposta de reclassificar els cossos d’enginyers tècnics al subgrup A1 atenta contra un model professional i acadèmic consolidat, i genera un missatge equívoc sobre l’equivalència de qualificacions que no correspon ni amb la normativa nacional ni amb els marcs de reconeixement europeu.

Des de la UPCI considerem que unificar artificialment tots dos nivells mitjançant una modificació normativa no fonamentada suposaria una desvalorització del mèrit, de l’esforç formatiu i de la seguretat tècnica en l’exercici de funcions públiques d’alta responsabilitat.

Compromís institucional

La Unió Professional de Col·legis d’Enginyers emprendrà totes les accions necessàries, en diàleg amb els grups parlamentaris i el Govern, per garantir el manteniment d’un sistema professional coherent, que preservi la diferenciació entre els cossos d’enginyers i enginyers tècnics, en defensa de la qualitat del servei públic, la seguretat dels ciutadans i la valorització adequada de les qualificacions professionals.

Sobre la UPCI

La Unió Professional de Col·legis d’Enginyers (UPCI) és una associació que agrupa els col·legis i els consells generals de les professions regulades d’enginyeria amb titulació de màster. El seu objectiu és coordinar les actuacions en temes dinterès comú, defensar els valors de lenginyeria i promoure el perfeccionament professional i tècnic del sector.

Formen part de la UPCI:

  • Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Industrials
  • Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports
  • Col·legi Oficial d’Enginyers de Montes
  • Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms
  • Col·legi d’Enginyers de l’ICAI
  • Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics
  • Consell Superior de Col·legis d’Enginyers de Mines
  • Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació
  • Col·legi Oficial d’Enginyers Navals i Oceànics

UPCI pertany a l’ European Council of Engineers Chambers , l’organització europea que agrupa les entitats que representen els enginyers col·legiats o habilitats per a l’exercici professional a Europa.

Font: UPCI

 

Share This Post