Aquest dimarts 7 de març ha tingut lloc un nou webinar organitzat per la Comissió d’Agrosèniors. En aquesta sessió, sobre plantes i animals en la història de l’alimentació, amb la ponència de Narcís Soler.
El company Lluís Maria Bonet, membre de la Comissió, ha introduït la sessió, presentant el ponent. Narcís Soler Masferrer és doctor en Història, secció Història Antiga, per la UB. Antic Arqueòleg del Centre d’Investigacions Arqueològiques de Girona (1975-1990), Director del Museu d’Art (1980-1990) i professor de la Universitat de Girona. Actualment és Catedràtic de Prehistòria emèrit de la Universitat de Girona, membre emèrit de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans, vocal del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català i President de l’Institut d’Estudis Gironins.
La incorporació de les plantes i els animals a l’alimentació tradicional al llarg de la història
Soler ha iniciat la ponència parlant dels nostre avantpassats prehistòrics i la seva alimentació pràcticament vegetariana, seguit dels inicis de l’alimentació carnívora per part de l’home i els primers animals que es caçaven. Posteriorment, Soler ha fet un repàs dels animals i vegetals que servien com a alimentació als humans ara fa desenes de milers d’anys. També ha parlat sobre l’inici de l’agricultura a l’imperi romà, al neolític: la domesticació del blat, d’ordi, de civada, de sègol, de panís, etc., així com les migracions i domesticacions dels animals.
Algunes de les temàtiques interessants que ha comentat el ponent són: grans descobertes de productes alimentaris a diferents punts del món i en diversos moments de la història; l’origen de les fruites, els llegums i els fruits que consumim actualment… I finalment, s’ha tractat les noves aportacions modernes i contemporànies. Finalment, la sessió ha conclòs amb el torn de preguntes i debat, en què alguns companys i companyes han fet les seves aportacions sobre el tema i han agraït al ponent la presentació.
Documentació relacionada
Aquí pots descarregar-te el PDF de la presentació de diapositives.
Vídeo de la sessió