Inici » Àgora » Dossier Tècnic núm. 120: “Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari”

Dossier Tècnic núm. 120: “Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari”

Dossier Tècnic núm. 120: “Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari”

El Dossier Tècnic núm. 120: “Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari” tracta sobre les conseqüències del canvi climàtic que afecten els diferents sectors del sector primari i analitza les seves corresponents adaptacions per gestionar-los.

Amb la col·laboració d’experts en la matèria, es presenten diversos articles que exposen el context actual de la pesca, l’agricultura, la ramaderia, la gestió forestal i l’alimentació. La seva opinió, elaborada a partir de dades objectives, identifica les mancances del model de producció actual i quines modificacions serien òptimes. Els coneixements dels experts que hi han col·laborat promouen la informació, la formació i el debat, i no s’allunyen del compromís polític pactat a la Cimera de Glasgow (COP26): reduir els gasos d’efecte d’hivernacle per mantenir l’escalfament per sota d’1,5 graus centígrads i arribar a zero net el 2050.

El dossier tècnic comença amb l’article “El Pacte Verd Europeu: la resposta europea al canvi climàtic”, que posa en context sobre la situació d’emergència climàtica i les actuacions que es proposen des de la Unió Europea a través del Pacte Verd Europeu.

Tot seguit, el monogràfic continua amb un article relacionat amb l’agricultura “Indicadors agroclimàtics i de recursos per valorar la idoneïtat espacial i temporal de la productivitat dels conreus”, un amb la ramaderia “Quin serà el model ramader dels propers anys del segle actual amb canvi climàtic a Catalunya?”, i un amb la pesca “El futur de la pesca i l’aqüicultura a Catalunya: cap a un model sostenible d’adaptació al canvi climàtic”.

El següent, “El paisatge del futur, nous equilibris bosc/agricultura” fa una repassada a l’evolució recent i reptes dels boscos i els paisatges catalans, “D’on vindran les proteïnes?” parla dels reptes que s’enfronta el sistema alimentari a causa del canvi climàtic, i “Una nova pagesia?”, fa una anàlisi dels ingressos i l’abandó de l’activitat, explica el concepte de nova pagesia i la transició agroecològica.

El dossier tècnic es tanca amb una entrevista a Francesc Mauri, especialista en Meteorologia, divulgador sobre el canvi climàtic, membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya i autor i coautor de diversos llibres sobre meteorologia.

Aquesta publicació ha estat realitzada i coordinada pel Dr. Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i ha comptat amb la col·laboració de més de 30 autors.

El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de caràcter monogràfic sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural, realitzada amb la col·laboració d’experts de l’administració, d’universitats i centres de recerca i del sector.

Dossier tècnic núm. 120

Font: DACC i RURALCAT

   

 

Share This Post