Experts i responsables d’empreses tracten l’adequació de les noves tecnologies als problemes reals de la producció agroalimentària en una jornada tècnica organitzada pel Col·legi, el DARP, la Comissió Indústria 4.0 i el Campus Empresarial Agrari
La necessitat d’invertir en les noves tecnologies que permeten l’aplicació d’automatismes interconnectats a la producció agroalimentària va ser una de les reivindicacions de la jornada “Agricultura 4.0: necessitats i possibilitats”, que s’ha desenvolupat ahir, 26 de setembre, dins de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 34a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola). Els ponents van coincidir en la necessitat d’apostar per aquest tipus de tecnologia 4.0 en els diferents àmbits (agricultura, ramaderia indústria alimentària i desenvolupament rural), ja que el control de dades i el seu tractament juguen un paper molt important en el futur, a nivell de programació de treball, traçabilitat, impacte ambiental i optimització dels recursos, entre d’altres.
La presentació de la jornada “Agricultura 4.0: necessitats i possibilitats”, amb una massiva assistència de públic, va anar a càrrec del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol; de la degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Sílvia Burés; i del director general de Fira de Lleida, Oriol Oró. La degana Silvia Burés va obrir la sessió dient que l’avanç de la digitalització és imparable i que el sector agrari no pot quedar aliè a això.
El primer ponent de la jornada va ser l’enginyer Armando Montes, expert en tecnologies emergents, va animar a tothom, administració i particulars, a invertir en aquest tipus de solucions tecnològiques, ja que la transformació es fa necessària per avançar i va citar diferents exemples d’intel·ligència artificial aplicada en diferents àmbits, que fa uns anys semblaven ciència ficció i que ara són una realitat.
Tot seguit la degana Silvia Burés va presentar Eduard Martín, director de 5G Mobile World Capital, va explicar que ciutats sostenibles com Lleida i el seu entorn rural són indrets idonis per aplicar la tecnologia 5G, amb exemples com el que desenvoluparan avui en una finca d’Albatàrrec. “Obrim el camp a una agricultura col·laborativa, per fomentar que la pagesia pugui tenir suport extern i molt més ràpid en tasques que puguin ser complexes”, explica. “Cal potenciar aquestes noves eines tecnològiques per temes tan bàsics com, per exemple, evitar el despoblament i preservar la indústria en molts indrets del territori”, comenta.
Martín va explicar que la tecnologia 5G aplicada al món rural es basa en tres puntals bàsics: el desplegament de les IoT (l’Internet de les Coses), i l’Anàlisi de Dades (Data Analytics), amb dades sobre cultius, sanitat animal, etc.; els nous dispositius com poden ser ulleres intel·ligents, sistemes informàtics aplicats a maquinària agrícola, a la logística o al control d’aigües, que podrien ajudar a la sostenibilitat del territori, i la connectivitat de qualitat. Martín comentava que precisament la manca d’una bona connectivitat és una de les coses que troben a faltar al territori, motiu pel qual es frenen les inversions “Aquestes noves xarxes permetran un desplegament molt més lleuger i eficient”, assegurava.
La jornada va comptar amb dues taules rodones en les que els ponents de diferents empreses van exposar, tot moderat pel Sr. Alex Escolà del Grup de Recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida. D’una banda, es van presentar les necessitats d’aplicar la tecnologia 4.0 als respectius sectors i, de l’altra, les possibilitats que ha suposat per als seus negocis.
Un dels ponents va ser Jaume Alsina, director general de la Corporació Alimentària Guissona, qui va explicar com l’aplicació de les noves tecnologies ha estat tota una revolució per a la seva empresa i ha afavorit la millora del control de producció, la qualitat dels productes, el procés de producció, etc. Alsina va posar com a exemple un projecte que està portant a terme la Corporació que anomena “la fàbrica a la granja” i que consisteix a connectar les 2.000 sitges que tenen directament a les fàbriques de pinso. “Es tracta de tenir la informació online de les sitges de les explotacions ramaderes dels nostres socis (quilos de menjar que hi ha en cada moment, etc.) connectada amb la producció de les fàbriques de pinsos que tenim repartides pel territori per fer millors previsions de producció, millor servei de subministrament de pinsos, etc.”, va explicar.
Jaume Alsina va recordar algunes de les xifres de la Corporació Alimentària Guissona: 200 informàtics treballant a les diferents seus de l’empresa, 2 milions de clients que passen cada setmana per les 500 botigues de la Corporació i 5.000 treballadors en total.
Tot seguit, el president d’Asoprovac a Catalunya, Ricard Godia va explicar que el sector vacú també vol innovar aplicant tecnologies a l’engreix, ja que cada unitat productiva té molt valor i la digitalització de les explotacions permetria monitaritzar sanitàriament cada animal.
D’altra banda, el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, va reivindicar una agricultura Premium “Per aconseguir-ho necessitem d’aquesta tecnologia 4.0, per poder preveure les plagues, per aconseguir un reg sostenible, per poder competir en qualitat”, va dir. I va defensar la formació integral del pagès i ramader per poder convertir-se en productor, comercialitzador, expert en màrqueting i director de la seva pròpia empresa. Urrea va criticar que hi ha molts d’aquests petits pobles que, en ple segle XXI, segueixen sense una bona cobertura mòbil. Cal recordar que l’Associació de Micropobles de Catalunya té 320 pobles associats de més de 500 habitants, el que suposa uns de 80.000 habitants.
El company Toni Vitores director agronòmic de Fruits de Ponent, va reivindicar que necessiten l’agricultura 4.0 per creuar dades per millorar qualitat de la fruita, evaluar el potencial productiu, incorporar dades meteorològiques i millorar la recolecció dels fruits, entre altres.
La segona taula rodona estava formada per experts en l’implementació al sector de l’agricultura 4.0, entre ells estaven Jordi Mallol. Vicenç Maquinària Agrícola, Emilio Sánchez de Topcon Positioning Spain, Eduard Martín. Director 5G Mobile World Capital, i el company Ignasi Servià, enginyer agrònom i consultor especialitzat en transformació digital.
Tots ells van exposar les possibilitats i solucions que ofereix la digitalització avui en dia al mercat, responent a les necessitat que plantejava la primera taula rodona. El company Ignasi Servià, va explicar la cadena de valor que es basa en la medició, la prescripció i l’aplicació i va destacar el paper dels enginyers agrònoms en la prescripció. A més, va senyalar que l’agricultura 4.0 permet sembrar per recollir dades.
Per finalitzar la jornada, es va obrir un torn de paraules on els assitents i els ponents van poder compartir opinions. La degana del Col·legi Silvia Burés va reivindicar la feina dels enginyers agrònoms destacant la seva importància i va animar als més joves a estudiar aquesta carrera per que deia que realment falten tècnics ens aquesta matèria i poden aportar-hi molt.
INFORMACIÓ RELACIONADA