Inici » Àgora » Els Enginyers de Catalunya atorguem el Premi Indústria 4.0 a Splendid Foods

Els Enginyers de Catalunya atorguem el Premi Indústria 4.0 a Splendid Foods

Els Enginyers de Catalunya atorguem el Premi Indústria 4.0 a Splendid Foods

El Premi Indústria 4.0 s’ha atorgat al projecte EMBOT-ITs d’Splendid Foods. Un bon exemple d’aplicació de les tecnologies 4.0 en el sector agroalimentari. Enhorabona!!

La Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Catalans ha atorgat el premi Indústria 4.0 a l’empresa Splendid Foods per l’ús de la Intel·ligència Artificial i el Big Data en l’optimització de la curació d’embotits. Els accèssits han sigut pels projectes d’automatització de detecció de qualitat i desviacions de procés d’Industrias Puigjaner, IPeak, lector de tests ràpids d’IUL i Twin Eye de Wideum Solutions. El lliurament s’ha fet a la cloenda de la jornada celebrada a la Fàbrica Moritz, amb la participació de prop de  100 professionals de l’enginyeria que han pogut conèixer totes les oportunitats de les tecnologies actuals i futures en el món de la producció.

Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat va destacar que “les noves tecnologies tenen una gran capacitat de transformació i abast i la indústria catalana un gran potencial quan aposta per la transformació digital”. El degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, va recordar que “la nostra responsabilitat col·lectiva és portar les noves tecnologies a la indústria tradicional per motivar un canvi de model de negoci per seguir sent competitius”.

Monitoratge del temps de curat dels embotits

El Premi Indústria 4.0 s’ha atorgat a un sistema de monitoratge amb dispositius IoT que recull les dades del procés de curació dels embotits per ser processades i analitzades amb l’ajuda d’algoritmes d’Intel·ligència Artificial que també detecten possibles anomalies. En el projecte EMBOT-ITs dSplendid Foods es va estudiar el comportament heterogeni dins els assecadors i es va dissenyar i implementar una solució de monitorització basada en una xarxa de dispositiu IoT instal·lats, de manera fixa, en els carros on es pengen els embotits. A partir de les dades recollides, processades i analitzades s’han pogut establir i desenvolupar 5 models predictius de temps de curat.

Albert Garcia Gasull, propietari d’Splendid Foods, ha rebut amb “sorpresa” el reconeixement rebut en un fòrum tecnològic per part d’una empresa “que fa fuets i llonganisses”. Garcia “molt content i orgullós” per tot l’equip que treballa “dur”, reconeix que no provenir del sector els permet “el luxe” de qüestionar-se “com es fa tot permanentment”, i la tecnologia és una part de tots aquests processos productius.

Intel·ligència Artificial, Impressió 3D i ulleres intel·ligents

D’altres implantacions remarcables de la tecnologia 4.0 a les indústries catalanes, i guanyadores dels Accèssit Indústria 4.0, són un sistema automàtic de detecció de qualitat i desviacions de procés en màquines de deformació incremental de metall de rotació d’Industrias Puigjaner. Amb l’objectiu d’aconseguir màquines 100% autònomes, s’ha desenvolupat una infraestructura Edge que permet integrar models d’Intel·ligència Artificial en màquina i activar accions en temps real, en funció de la seva predicció.

Un altre projecte premiat és IPeak d’IUL que ha dissenyat, fabricat i portat al mercat un lector que captura la imatge del test ràpid i proporciona una interpretació objectiva dels resultats, permetent una major traçabilitat de les mostres i garantint la protecció de les dades del pacient. Es tracta d’una tecnologia única i innovadora de fabricació d’impressió 3D que permet personalitzar 100% el lector, des del prototip a la gran escala, i adaptar-lo fàcilment als diferents tests ràpids que hi ha al mercat amb el mínim de temps possible.

Finalment, el tercer accèssit ha estat pel projecte Twin Eye de Wideum Solutions que permet l’assistència remota per a la reparació i manteniment d’equips industrials a través d’unes ulleres intel·ligents i de l’intercanvi d’informació entre operadors de serveis de camp i departaments de suport.

El Fòrum Indústria 4.0 ha confirmat que la confluència de diferents tecnologies com la robòtica col·laborativa, l’electrònica embeguda o Internet de les coses (IoT), la fabricació additiva, la logística avançada i la connectivitat o software d’integració, ofereixen un marc tecnològic renovat que permet plantejar la fabricació de manera competitiva en els països europeus amb tradició industrial.

Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Catalans

La Comissió Indústria 4.0 està formada per membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, dels Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’AIQS.

 

 

Font: EIC

Share This Post